Поморие гласува декларация срещу мидено поле

https://www.24chasa.bg/region/article/9458313 www.24chasa.bg

Общинският съвет в Поморие гласува декларация срещу изграждане на мидена плантация в морето. Становището бе взето след като Басейнова дирекция задвижи процедура по издаване на разрешително на софийската фирма "Ем Джи Салюшън" ЕООД. Срещу намерението й да прави мидено поле се обяви Рибарското сдружение "Нептун - Поморие" с мотива, че съоръженията ще се отразят негативно на туристическия сезон и риболова, които са основен поминък на местните хора.

Мидената ферма е планирана в района между първия вълнолом на Източния плаж и военния санаториум. Според поморийци местоположението й щяло да попречи на разходките с яхти и лодки, на водните спортове и други водни атракция, които се предлагат в района. Освен това миденото поле щяло да се отрази върху чистотата на водата, което пък ще прогони рибата.

По данни на сдружение "Нептун" в Поморие има регистрирани 500 риболовни съда, 150 от които за стопански риболов.

Декларацията против инвестицията на софийската фирма бе гласувана по предложение на председателя на местния парламент Адам Адамов.

"Такива разрешения трябва да се издават след съгласуване с местната администрация, органите на местно самоуправление и след обсъждане с местната общност, която в случая е против", заяви председателят на Общинския съвет.