РЗИ-Варна: Морската вода след аварията с тръбопровода е чиста (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9458487 www.24chasa.bg

Водата във варненските плажове е чиста. Това обяви днес във връзка с проверката заради повторно спуканата тръба на дъното на варненското езеро, директора на РЗИ Варна, д-р Дочка Михайлова.

Във връзка с настъпилата авария на тръбопровода на дъното на Варненско езеро служители на инспекцията са взели проби от водата на 26 януари. .Изследвани са микробиологичните показатели – ешерихия коли и чревни ентерококи във водите иа къпане от зони „Южен плaж” и „плаж Аспарухово”.

Получените резултати съответстват на нормативните изисквания за добро качество на крайбрежни морски и преходни води., посочени в Приложение №1 към чл.6, ал.1, колона В от Наредба No 5 за управление качеството на водите за къпане, обн. в ДВ бр. 53/2008a., посл. изм. 2013 г.

„Качеството на водата е непроменено в сравнение с миналата година. Продължаваме да осъществяваме контрол, но очевидно евентуалното замърсяване не се отразява на Варненското езеро. Може и да не достига до там“, посочи пред журналисти д-р Дочка Михайлова, директор на Регионалната здравна инспекция – Варна

Припомняме, че и мониторингът през лятото на водата на Варненското езеро и плажовете не показа никакви отклонения от нормите.