За 15 дни река Велека заля два пъти село Кости в Странджа

https://www.24chasa.bg/region/article/9473872 www.24chasa.bg
В момента нивото на водата в селото все още не е спаднало.Снимки:24 часа

За 15 дни странджанското село Кости преживя две наводнения след като снощи река Велека отново преля и заля селцето. 40 къщи плувнаха във вода, а обитателите им бяха евакуирани, улиците се превърнаха в реки.

„Водата още не е оттеглена, нямаме възможност за оглед на самите къщи. Много е тежко положението в селото, защото това е второ наводнение в рамките на две седмици и то в зимни условия", коментира кметският наместник Антон Ангелов. Той уточни, че 15 от наводнените къщи са постоянно обитаеми, а останалите се ползват сезонно.

"Кости се наводнява при всеки голям дъжд, но сега лошото е, че за един месец това се случва за втори път – през много малък интервал от време. Важното е, че няма бедстващи, кметът на селото се е постарал. Жителите на Кости са едни от най-подготвените хора за аварийни ситуации. То е едва на 26 метра надморска височина, от стотици години река Велека се разлива при повече дъжд и наводнява селото. А през пролетта тепърва предстоят още валежи", коментира кметът на община Царево Георги Лапчев, който обяви частично бедствено положение.

40 къщи в Кости  са наводнени, хората са били евакуирани навреме.
40 къщи в Кости са наводнени, хората са били евакуирани навреме.

След описване на новите щети, те ще бъдат прибавени към тези от първото наводнение от средата на януари. Общината ще кандидатства за финансова помощ от Фонда за бедствия и аварии.