1700 лв. за даровити бедни деца събраха с рисунки търновчета и учителите им

https://www.24chasa.bg/region/article/9525997 www.24chasa.bg
Част от педагозите, включили се в каманията

1 700 лв. събраха търновчета и техни преподаватели в кампанията „Деца рисуват за деца“. Акцията продължава до края на месеца.

С парите ще се закупят материали за творчество за  Училището  по изкуства и занаяти в с. Русаля.

Уникалната благотворителна кампания „Деца рисуват за деца“ събра няколко любими великотърновски преподаватели, техните възпитаници и Фондация „Ген. Протогеров“. Инициатори са преподавателките по изобразително изкуство от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ Галина Николова и Наталия Карапенчева, учителят по музика Добрин Пелтеков – Даскала, още няколко педагози и Георги Радев от фондацията. А примерът им вече се радва на много последователи сред учениците, които със своя труд и креативност подават ръка на връстници в нужда.

Кампанията „Деца рисуват за деца“ всъщност обединява няколко вида изкуства – изобразително, музика, словотворчество, фотография, видео. Няма строго зададена тема – малките художници рисуват по избор, после други ученици съчиняват текст по творбите и избират музика, а по цялостните композиции са заснети кратки видеоклипчета, които са качени в официалния сайт на кампанията. 

Направени са общо 76 картини, от които 60 имат видеа от по минута и половина. Най-малкият, пресотавил своя рисунка е тригодишен, разказват инициаторите. До момента са откупени рисунки за 1 665 лв.. Продадените картини вече са 41, като номиналната стойност на всички творби е 2 873. 

„Инициативата е уникална по много причини. Тя обединява учители, а не е тайна, че нямаме почти никаква институционална подкрепа. Изпратихме писма до всички институции в страната, но няма почти никакъв отзвук. Затова пък няколко фирми откликнаха, но най-много се отзовават обикновени хора с отношение към изкуството и добротворчеството. Картини от кампанията вече са откупени освен във Велико Търново и в София, Варна, Стара Загора, Пловдив, дори в Англия. Благодарни сме за медийния интерес, който помага за популяризирането на кампанията, както и на група Акага, Мирослав Иванов - китаристът на "Необичайните заподозрени" и група SAINT ELECTRICS и Дидо от Д2“, споделя Добрин Пелтеков.

А Галина Николова и Наталия Карапенчева са категорични, че кампанията е била супер успешна.

„Тя за пореден път доказа, че децата имат нужда да се чувстват полезни и ангажирани. Това, че някой купува техния продукт, за да помогне на други хора, е много мотивиращо и положително. Заедно се учим на добродетели като съпричастност, подкрепа, благородство“, обясняват двете преподавателки.

Георги Радев от Фондация „Ген. Протогеров“ също мисли, че инициативата е уникална.

 "Впечатли ни това, че от нея всички печелят – от една страна децата, които се трудят, рисуват, пишат текстове и избират музика, защото така развиват креативност, критично мислене и добродетели, а от друга – възпитаниците на училището в Русаля“, казва Радев. След края на кампанията фондацията ще дари и дрехи, събрани за децата от училището в Русаля.