Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9529247 www.24chasa.bg

Това е газовата ни магистрала с Гърция, постигнахме съгласие с гръцките ни партньори, че тази годината тя трябва да бъде пусната в експлоатация, каза премиерът

Газовата връзка с Гърция ще е готова тази година. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов, който е на инспекция на газовата връзка с Гърция. С него са икономическият министър Лъчезар Борисов,  председателят на парламента Цвета Караянчева, енергийният министър Теменужка Петкова.

Пандемията забави малко реализирането на проекта. Знаете, че нашите приятели в Гърция са в пълен локдаун. Ние обаче през това време строихме, каза премиерът.

Той поясни, че този проект е от огромна стратегическа значимост за целия регион, както и за хранилището в Чирен.

Това е сто процента диверсификация, ще печелят и гърците, и българите, и целият регион, заяви премиерът и подчерта, че това е и европейски приоритетен проект.

Ще дадем над половин милиард за разширението на Чирен. За първи път даваме възможност газта да се движи от юг на север и от от на запад. Нашите приятели от Сърбия също диверсифицират, добави той. 

Ще поискаме от ЕИБ да ускорим плащанията. Тази година тръбопроводът трябва да бъде готов, каза Борисов.

Министър-председателят беше категоричен, че интерконекторът трябва да бъде завършен максимално бързо.

Премиерът увери, че вече има разписан график по седмици и по дни, а икономическият министър Лъчезар Борисов поясни, че ще получим над 29 млн. за проекта. От изпълнителите поясниха, че работят по заварките независимо от времето.

Пандемията е нещо, което не може да се предвиди, каза Бойко Борисов.

Той поясни, че в Гърция също ваксинационният процес върви усилено, като добави, че се надява повече да няма пречки. Премиерът посочи, че са осигурени всички условия за работниците.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов за напредъка на проекта.

Договорът за доставка и производство на линейни тръби е изпълнен. До момента са произведени и доставени 187 км. тръби, както на българска, така и на гръцка територия. Над 170 км са разчистени от общо 182 км и трасето е подготвено за последващи дейности. Над 128 км от доставените тръби са разнесени по трасето и повече от 101 км от разнесените тръби са заварени. Продължават автоматичните и ръчни заварки, изкопаването на траншеята, полагането на тръби в готовите участъци и обратното засипване. От гръцка страна се работи от юг на север, каза Петкова.

Борисов заяви, че този проект е важен, тъй като по него ще тече газ чак до Полша, като така се осигурява 100 % диверсификация.

Премиерът изрази надежда през март с премиера на Гърция Кириакос Мицотакис да направят съвместна инспекция на обекта в най-трудната му част.

Борисов съобщи, че ще се осигури и техническа възможност за газификация на Кърджали.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни. Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора. Техническият капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.

 

Борисов: Газовата връзка с Гърция трябва да е готова тази година (Видео)