Зъболекарят, мамил хора с хиляди левове, има издадена заповед за арест и в Гърция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9531799 www.24chasa.bg
Ивайло Петров Кадър: Нова тв

В Гърция също има издадена заповед за арест на зъболекаря, който е мамил хора с хиляди левове.

Припомняме, че той бе задържан в Перник. Освен в районната прокуратура в града на миньорите, жалби срещу него има и в прокуратурите в София и Атина.

Гергана Асенова и Райчо Лютаков казват пред Нова тв, че са сред измамените от зъболекаря Ивайло Валериев Петров.

Жената е дала 2000 лв. за импланти. „Сложи ми упойка, разряза венеца и уж направи процедурата. След време направих снимка и се оказа, че нямам импланти”, разказа потърпевшата.

Райчо е измамен с 900 лева, платени за мост на дъщеря му, който така и не получават. А зъбите на 17-годишното момиче, които докторът е лекувал, се оказват развалени.

„Увредил е зъбите, отварял ги е и ги е затварял. Изобщо не ги е лекувал”, обясни мъжът.

Схемата в България била следната: искане на капаро, даване на пари на ръка, без документи и смяна на адреси. Така през последните две години д-р Петров сменя 5 кабинета в София и един в Перник. А в края на лятото миналата година заминава за Атина, където също работи като зъболекар.

В Гърция мъжът набира пациенти по интернет, като използва фалшиво гръцко име.

„Имаше обява във фейсбук от името на един друг доктор - Йоанис Матакис. Пишеше, че слагал импланти за 350 евро”, разказа Мариана Нешева.

„Твърдеше, че работи със зъботехници в България и затова цените са му такива”, поясни Константин.

При лични срещи, пред пациентите си в Гърция, българският зъболекар използвал презимето си и се представял като д-р Валериев.

Схемата и в Атина е подобна на тази в България, разказват измамени българи. В края на 2020 г. Мариана се свързва със стоматолога, защото има нужда от импланти. Поставя й 4, на обща стойност 1400 евро и иска половината като капаро и то без документ.

„Поиска ми 200 евро, за да ми махне конците. Около 24 дни стоях с тези конци в устата. Извика ме в неговата квартира на един кухненски стол и ги махна с една ножичка, каквато имам и аз. Доста болеше. Сега отново имам болки, защото имплантите са сложени един до друг и не могат да се сложат зъби”, разказа Мариана.

„От житейска и медицинска гледна точка поставя на риск живота и здравето на тези хора. Не е стерилно помещение, не разполага с нужния инструментариум. Имплантите биват различни видове и различни марки. Като медицинско изделие те имат своите паспорти и серийни номера с баркод, по който можем да проследяваме, ако има недостатъци или проблеми и да търсим отговорност от производителите”, обясни Мария Петрова, адвокат по мед. право.

Мариана не получава паспорт. Казва, че не е знаела, че съществува такъв. В един момент обаче разбира, че има измамени българи и отказва да продължи лечението си при д-р Валериев. Не му плаща и останалата дължима сума.

Дилиана Пеневапък търси зъболекаря, за да й постави мост на 4 зъба. Стойността му е 400 евро. Докторът иска половината като капаро. Дни по-късно, под претекст, че е в затруднена ситуация, я моли и за останалите пари.

„Дойде до вкъщи и му дадох още 200 евро. Един ден ми се обажда и ми казва, че ще мине през нас. Дойде и ми сложи мост”, разказа жената.

Дилиана прекарва няколко дни с новия си мост. И разбира, че не е направен от материала, за който е заплатила. „Ако бяха подписали договор, трябваше да е описана формата, цвета, материала, от който е изработен мостът, така че да няма проблеми в последствие”, обясни Мария Петрова.

Пациентката си иска парите обратно, но отново по познатата схема зъболекарят изчезва.

Съдът решава дали да остави в ареста зъболекаря, обвинен в измами на пациенти

Измамена е и Даниела Мочакос. При нея д-р Валериев трябвало да изработи протеза за общо 700 евро.

„3 месеца ме лъга. После започна да затваря телефона. Казват, че постоянно ходел по казина”, разказа жената.

Единственият човек, на който зъболекарят е върнал парите, е Константин Игнатов. В тази история различен е краят, но не и пътят до него. В началото на октомври миналата година Константин се свързва със зъболекаря, защото се нуждае от протеза.

„Аз му казах че съм диабетик и имам проблеми с бъбреците и сърцето. Каза, че ще се съобрази със здравословното ми състояние”, обясни мъжът.

И тук идва ред на капарото. Цената на протезата е 350 евро, разказва ни Константин. Първо зъболекарят иска 50. След два дни още 100 евро.

В този момент Константин вижда постове в социалните мрежи. Казва на доктора, че знае за измамите и си иска парите обратно.

„Стреснах го и след 18 декември ми върна 300 евро. После ме блокира”, обясни Констанин.

И в Гърция, както и в България, зъболекарят сменя различни адреси. Така в един момент хората, които твърдят, че са били измамени от него, губят следите му и не могат да си поискат парите.

В София зъболекарят продължава да работи, но на нов адрес и под чуждо име. Има информация, че той е пуснал ваучери за отстъпка в сайт, където е публикуван и телефонният му номер.

Лекарят твърди, че работи сам в кабинета.

Подставено лице отива на преглед при стоматолога и се уверява, че на вратата на кабинета пише женско име. Докторът прави план за лечение, препоръчва по-скъп материал, който може да се плати  разсрочено и за услугата казва, че може да издаде фактура. Не поиска и пари за преглледа. Часове след това посещение "под прикритие" лекарят се свързва с част от потърпевшите с предложение да им върне парите.