В Русе и Бяла ваксинират желаещи

https://www.24chasa.bg/region/article/9536671 www.24chasa.bg
Ваксината на AstraZeneca СНИМКА: РОЙТЕРС

Още в началото на идната седмица при областния управител Галин Григоров ще се проведе съвещание с директора на Регионалната здравна инспекция, както и с представители на всички имунизационни кабинети в Русенско. По време на срещата се очаква да бъде взето решение как да продължи ваксинацията в кабинетите в събота и в неделя за желаещите.

По-рано през деня от местното РЗИ обявиха, че днес и утре ще извършват имунизация на желаещите с ваксината на AstraZeneca. За целта беше необходимо всеки желаещ да се запише предварително в РЗИ на GSM: 088 813 8142 /Viber/. Това се налага, за да бъдат разпределени правилно флаконите, които ще са необходими и дозите, които могат да се използват. От здравната институция предупреждават обаче, че само в рамките на половин работен ден всички часове до 1 март са вече заети.

През днешния ден ваксините ще бъдат поставени от д-р Славова, а утре от д-р Големанова. Подобна организация тече и в многопрофилната болница „Юлия Вревска“ в Бяла. За целта желаещите да получат първа доза от ваксината на AstraZeneca трябва да се обадят в лечебното заведение още днес, като там самата имунизация ще се извършва през утрешния ден. От ръководството на Областния оперативен щаб информират още, че е създадена организация в отговор на разпореждането на министър-председателя Бойко Борисов паралелно с четвъртата фаза от ваксинационния план да се осигури „зелен коридор“ и за всички желаещи да се имунизират срещу COVID-19.

Трябва да се отбележи, че не само чрез съботно-неделните „зелени коридори“ ще се ваксинират хората, но това ще става и чрез личните лекари в областта. Днес се очаква и пристигането на още 1800 дози от ваксината на AstraZeneca, като по всяка вероятност още от понеделник общопрактикуващите специалисти ще могат да сложат първа доза на пожелалите от споменатата ваксина.