Бургас купува спешно фризер за кръвна плазма, дарителите станаха много

https://www.24chasa.bg/region/article/9538377 www.24chasa.bg
Димитър Николов

Да се отпуснат пари на УМБАЛ – Бургас да закупи медицински фризер за съхранение на реконвалесцентна плазма е предложил за гласуване в общинският съвет кметът Димитър Николов. Искането постъпило от здравното заведение с мотива, че отделението по трансфузионна хематология изпитва затруднение за съхранението й, което се отразява и на ритмичното даряване.

Докладната записка на кмета, която ще се гледа на сесия във вторник, е внесена като неотложна заради нарастващите количества реконвалесцентна плазма от дарители и невъзможността с наличните фризери в отделението да осигурят условия за нейното съхранение при необходимата за това температура от - 30° градуса.

"Правилното съхранение на реконвалесцентна плазма е задължително условие при провеждането на лечение на болните от COVID-19. По тази причина е необходимо да бъде закупен медицински фризер, който ще осигури съхранението на плазмата при нужните за това условия и при нарастващ обем на кръводаряванията", е написал в докладната си кметът Николов.