Доц. Кунчев в Пловдив: Антиваксъри се опитват да провалят кампанията

https://www.24chasa.bg/region/article/9538435 www.24chasa.bg
Доц. Ангел Кунчев пристигна в РЗИ-Пловдив

След ваксинацията да се избягва твърд алкохол 2-3 седмици, посъветва главният здравен инспектор

Антиваксъри се опитват в момента да провалят масовата кампания. Те се записват за поставяне на инжекция ,а после не отиват, като целта им е ваксините да се развалят и да отидат в коша. Това заяви в Пловдив главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той се срещна с областния управител Дани Каназирева и шефа на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева за т.нар. "зелени коридори" за масова ваксинация.

"Навлязохме в етапа на масовата имунизация. Създадена е добра организация. От понеделник се включват и личните лекари. Ваксините ще стигнат. През март очакваме още 500 000 дози, като сред тях ще има и от "Янсен"", заяви доц. Кунчев. Той добави, че до този момент няма тежки случаи на странични реакции. От 110 000 ваксинирани само 153-ма се оплакали от леки проблеми. Регистрирана е само една алергична реакция, която е овладяна бързо и пациентът е в добро здраве.

"Няма точен срок за поставяне на втората доза, като това може да стане дори след 2 г. и пак ще действа, но ние я слагаме до 15-20 дни", посочи Кунчев. По думите му защитата, която дава една ваксина, е от 7-8 месеца до година. А при някои хора може да е повече от 12 месеца.

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че освен разкритите кабинети в РЗИ ваксинации се извършват и в 7 болници и в медицински центрове, а от понеделник ще са 23 кабинета в региона. Няма да има нито един върнат желаещ, ще се поставят ваксини и извънработно време, уточни Каназирева.

В Пловдив пристигна и зам.-здравният министър Бойко Пенков след инспекция в Пазарджик.

"В Пазарджик работят 3 кабинета на РЗИ. Има готовност и за два мобилни екипа", заяви той. По думите му там има 5 работещи кабинета за ваксинация.

В Панагюрище са отворени 2 кабинета, във Велинград - 3, в Белово и Септември - по един. В Стрелча ще заработи утре. В Брацигово и Сърница ваксинация ще се правят в кабинети на двама общопрактикуващи лекари.

"В Пазарджик функционира и колцентър, където хората могат да се обадят, за да се ориентират кой е най-близкият до тях кабинет за ваксинация", посочи Пенков.