До 10 март ваксинират 4051 души от СИК в Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9540843 www.24chasa.bg
Д-р Аргир Аргиров (вляво) и шефът на 16-а РИК Илиян Иванов

-16-а и 17-а РИК наемат общо 4 палати в панаира, за да няма скупчвания в изборната нощ

- Мерят температурата на всеки, който гласува

Поставянето на първата игла от ваксината "Пфайзер" на 4051 членове от СИК в Пловдив-град трябва да стане до 10 март, а втората - до 21-ви.

Това обяви заместник-шефът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. Той и председателят на 16-а РИК Илиан Иванов подчертаха, че ваксинацията е доброволен акт. За справка - само 8 от общо 19 членове на Районната избирателна комисия в Пловдив са се ваксинирали.
"Има ваксини за всички, задържаме ги за изборния процес, но искаме да знаем колко ще предпочетат да се имунизират, за да можем да отделим, свободните и за други хора", каза д-р Аргиров.

Той отбеляза, че на входовете на всяка секционна комисия ще има човек, който да мери температурата на влизащите. А в областния град СИК-иковете са 459. Ще бъдат раздавани маски, ще се дезинфекцират и химикалките дори след всяко попълване на бюлетината.
Илиан Ивано в повтори, че заради епидемичната обстановка тази година възнагражденията в секционните комисии са доста по-високи. Така например председателите ще могат да вземат до 222 лева, а членовете- до 185 лв. Възнагражденията се формират на следния принцип. За председател е 105 лева, за заместник и секретар - 95, а за член - 80. Над тези суми обаче има добавки. 15 лева се дават за подреждане на изборното помещение, други 30 - за предоставяне на протоколите в РИК, 20 лева за наличие на машини в секционната комисия. Към това се прибавят и 50% над основното възнаграждение.
Почти във всяка секционна комисия в Пловдив ще има и машини, тъй като изискването в списъка да са над 300 избиратели.

"Днес изтича срокът за регистрация на инициативни комитети. До момента в 16 РИК няма подадени заявления", посочи Иванов. По думите му все още стои неясен въпросът как ще се организира работата на комисиите, които ще посещават домовете на карантинирани в изборния ден. Д-р Аргиров посочи, че дневно на ден в Пловдив и областта под карантина се поставят между 90 и 95 души. Някои път много от положителните криели членове на своите семейства като контактни.

Обикновено големите скупчвания в изборната нощ настъпват при предаването на бюлетините и протоколите в районните избирателни комисии. По този повод двата РИК - 16-и и 17-и, вероятно ще наемат по две палати в панаира. Не би трябвало да се забави процесът на приемането на протоколите, смята Илиан Иванов.