Загубени в превода: осъдиха и запорираха сметките на жена, а тя няма дългове

https://www.24chasa.bg/region/article/9543589 www.24chasa.bg
Дияна Микова Кадър: Нова тв

Осъдиха и запорираха сметки на жена от Гложене, въпреки че тя няма никакви задължения, показа репортаж на Нова тв. Потърпевшата разбрала случайно за направената грешка. 52-годишната Дияна Микова живее и работи със семейството си в Белгия. Прибира се няколко пъти в година в родното си село Гложене. Преди седмица отново е в родния си дом и решава да внесе средства, с които да оперира, по своя сметка в българска банка.

„Служителката ми каза, че парите, които искам да ползвам, няма да отидат по предназначение, защото сметката ми е запорирана от частен съдебен изпълнител”, разказва Дияна Микова.

Тя разбира, че е осъдена от съдебния изпълнител по искане на Община Тетевен, защото дължала 1374, 51 лв. за данъци. Прави проверка на място и установява, че има грешка, туй като е платила всичко..

„Служителката ми се извини, каза че е станала грешка, ще уведоми частният съдебен изпълнител и ще се разреши проблема”, посочва Дияна. Проблемът, обаче, се задълбочава. Запорът на сметката продължава да не е вдигнат. ЧСИ-то продължава с действията си и запорира приходи на жената от местната кооперация, където тя членува.

Оказва се, че Микова е осъдена още на 17 юли, въпреки че като се е прибрала от Белгия, на 9 юли, си е платила всички задължения към общината. В крайна сметка от данъчното в Тетевен се задействат да оневинят 52-годишната жена, на която са начислени и такси по делата за около още 700 лв.

„Не сте осъдена, прекратено е всичко. Общината поема разноските по делото”, казва Искра Иванова – началник – отдел „Местни данъци и такси” – Община Тетевен. Въпреки това жената трябва да стои още поне седмица със запор, докато се задейства процедурата.