Изграждат система за видеонаблюдение на ключови кръстовища в Плевен

https://www.24chasa.bg/region/article/9545380 www.24chasa.bg
Изграждат система за видеонаблюдение на ключови кръстовища в Плевен СНИМКА: Община Плевен

В Плевен започна изграждане на система за видеонаблюдение на ключови кръстовища по проект "Развитие на интегриран градски транспорт".

Символичният старт бе даден днес с церемониална първа копка. Въвеждането на видеонаблюдение ще подобри безопасността и условията за движение по пътищата. Системата ще допринесе за контрола на трафика на централни кръстовища в града и спестявайки време, ще осигури спазване на разписанията. Намаляване на закъсненията в пиковите за масовия градски обществен транспорт часове, гарантирани бързина и добро планиране на пътуванията, са сред предимствата, които ще се отразят в спада на експлоатационните разходи.

Видеонаблюдението ще регистрира нарушенията и ще помогне за превенция на опасното поведение на участниците в движението, съобщиха от проекта.

Четири типа видеокамери ще бъдат монтирани – за автоматично разпознаване на табела по технология ANPR, чрез която мога да се разчитат регистрационните номера на автомобилите; за следене на трафика на МПС на кръстовището; обзорни видеокамери – за извършване нa лицева регистрация с цел контрол на водачи и пешеходци, и видеокамери за откриване на нарушение, които са свързани и към системата за автоматичното управление на светофарната уредба. Очаква се дейностите по изграждане на системата за видеонаблюдение да приключат през м. май, уточняват от общинския пресцентър.