Загубва се интересът към културата, алармира Калин Вельов

https://www.24chasa.bg/region/article/9545668 www.24chasa.bg
Народният представител от ГЕРБ Калин Вельов

„Възнамерявам в училищата по изкуствата да започна под някаква форма едночасова музикална репетиция или открит урок, да говорим по чисто музикални теми” – каза в Добрич народният представител от ГЕРБ Калин Вельов, който е член на Комисията по култура и медии. Той посети Добрич и областта за срещи с различни представители на културата.

Провел е срещи в читалището в село Стефаново, със заетите в сектор „Култура” в град Тервел. В град Добрич е посетил училището по изкуствата „Св. Климент Охридски”, регионалната библиотека „Дора Габе“, Регионалния исторически музей, Художествената галерия, професионалния фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и др. Вельов каза още на пресконференция, че по своя инициатива е посетил над 20 града в страната, за да чуе в срещи мнения, оценки, препоръки за състоянието на сектора „Култура” – от театри, оркестри, читалища, музеи, местните власти и т.н.

След над 140 срещи, в които са участвали над 2500 души, е изготвил анализ по ресори, който е представил за подготовката на програма „Култура”. Според него, е важно решенията да не се вземат едностранно София. В Добрич каза също, че не знае дали ще бъде в листите за народни представители на партията в предстоящите парламентарни избори. Сред май-често обсъжданите проблеми със заетите в сектора в различните населени места са заплатите им, все по-осезаемата липса на нови кадри и интерес към сферата „Култура”, въпроси относно авторските права върху дигиталните книги в библиотеките и др.

Затова и, според депутата, трябва да се засили връзката межди културата и образованието, веднъж, защото разликата между възнагражденията в двете сфери вече е голяма, второ, защото културата трябва да навлезе по-осезателно в детски градини, училища, за да се изгражда интерес към нея.

„В Комисията по култура в Народното събрание получихме немалко писмо от културни дейци в други сфери – танцови, художници, писатели и т.н., освен музикалната. Според мен, всички колеги от свободния сектор, които веднъж са засегнати от пандемията в момента, и другите, които по стечение на обстоятелствата влизат в графата „Социално слаби” като пенсии и приходи, за тях трябва да има вариант за помощи. Дали някой, който е бил активен активен през 70-80-те години и няма документи за трудовия му стаж и осигуровките , или е млад човек, свободен артист, който заради пандемията вече една година не може да работи и е изпаднал в дълбока криза – и в двата случая трябва да бъдат подпомогнати. Не знам какъв точно да е механизмът, но това означава, че трябва да се отделят милиони лева” – добави Вельов.

За художествените галерии няма целенасочени програми за закупуване на картини, в музеите не е изчистена възможността за кариерно развитие, при духовите оркестри, които са общински, парите стигат само за заплати, искат помощ от държавата и за дейност, библиотеките работят на компютри от 10-12 години – това са сред споделените проблеми – обобщи Вельов.