Местан пред съда: Не разбирам в какво съм обвинен

https://www.24chasa.bg/novini/article/9549377 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ненко Станев

"Не мога да разбера в какво съм обвинен". Това заяви лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан по време на разпоредителното заседание по делото за катастрофата с негово участие, станала на 14 април 2019 г. край село Загорско, при която загина 6-месечно дете. Политикът и бащата на бебето Юсеин Ахмед са обвинени в независимо причиняване на смърт по непредпазливост. В съдебна зала Лютви Местан заяви, че обвинителният акт срещу него e пасквил и е продукт на измама. Политикът каза още, че е нарушено правото му на свобода и сигурност. Наложи се съдията Георги Милушев да направи няколко пъти забележка на Лютви Местан и дори да го заплаши с изгонване от съдебната зала.

Въпреки обвиненията, отправени от политика магистратите решиха делото да се гледа по същество и насрочиха следващото заседание за 5 и 6 април. Тогава ще бъдат разпитани общо 25 свидетели на случая.

"В обвинителният акт фигурира всичко, което е необходимо, за да бъде повдигнато обвинение и да започне разглеждането на едно дело в съдебната фаза", заяви прокурор Росица Георгиева. Тя категорично отхвърли обвиненията, отправени от Местан за подмяна на доказателства по случая.

"Всички относими факти и обстоятелства към обвинението, което е повдигнато на двамата подсъдими, са отразени в обстоятелствената част на обвинителния акт", каза още Росица Георгиева.