Търновски лекарки получиха плакети за първата донорска ситуация за 2021 г.

https://www.24chasa.bg/region/article/9549390 www.24chasa.bg
Снимки Авторката

Шефът на "Изпълнителна агенция "Медицински надзор" д-р Георги Деянов удостои с плакети координаторите по донорство за Великотърновска област д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова. Известните анестезиоложки, които са Достойни лбългари на в."24 часа", бяха отличени на място в областната болница за първата реализирана у нас донорска ситуация през 2021 г.През януари семейството на 19-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт след катастрофа, дадоха съгласие да бъдат взети органите му. Чрез трансплантации в болница "Лозенец" бяха спасени трима тежко болни пациенти, сред които и 12-годишно момиче.

Шефът на "Медицински надзор" изказа благодарност към д-р Маринова и д-р Лъчезарова за техния професионализъм и отдаденост на каузата за донорството и заяви, че в бъдеще могат да разчитат на неговата подкрепа и съдействие.

Търновски лекарки получиха плакети за първата донорска ситуация за 2021 г.

"Медицината напредва и както инфарктите вече се овладяват, това предстои и за мозъчните кръвоизливи. Вероятно донорските ситуации ще намалеят, затова не трябва да допускаме да изпуснем такава, когато се случи. Затова провеждаме много беседи, правим регионални събития, за да може тези, които са толкова добри в работата си, като д-р Сибила Маринова, да помагат на колегите си и когато има донорска ситуация, да се направи необходимото", коментира д-р Деянов.

Търновски лекарки получиха плакети за първата донорска ситуация за 2021 г.

Заедно с д-р Маринова преди събитието те посетили майката на 19-годишното момче, станало донор. Занесли й същата статуетка в знак на благодарност за проявената хуманност. Д-р Маринова сподели, че когато се стигне до трудния и емоционален разговор с хората заради техен близък в мозъчна смърт, не ги убеждава да дадат съгласието си, а те сами избират опцията частица от любимите им хора да продължи да живее чрез други. "Ние често се чуваме с майката, тя живо се интересуваше как са реципиентите, получили органите на сина й, дали вече са изписани", разказа лекарката. Тя подчерта, че с д-р Лъчезарова ще продължат с информационната кампания за донорството, защото проучване показало, че все още има голям процент хора, които не биха дали съгласието си за донорство. Вероятната причина за това е липсата на информация за проблема.

Чакащите за органна трансплантация у нас са около 1000 души, стана ясно на срещата.