Затворникът, чиято доживотна присъда съдът не намали, герой на репортаж по БНТ

https://www.24chasa.bg/region/article/9549401 www.24chasa.bg
Затворник, чиято присъда не беше намалена Осъденият на доживотен затвор Иван Нанчев споделя през 2015 г. в репортаж на БНТ, че зад решетките изработва имитации на старинни икони. КАДЪР: БНТ

Затворникът Иван Стефанов Нанчев, чиято доживотна присъда за убийството на двете му деца Старозагорският окръжен съд отказа да замени с "лишаване от свобода за 30 години", е бил сред героите на репортаж на БНТ, излъчен на 13 април 2015 г., установи "24 часа".

Репортажът с автори Тихомир Игнатов и оператора Стоян Мицов разказва за лишени от свобода в Старозагорския затвор, които зад решетките са открили Христовата вяра.

За Нанчев в материала са отделени няколко изречения: Зад стените на затвора Иван също е повярвал в Бога или поне така казва. Води ни към ателието, където затворници изработват имитации на старинни икони. "Аз съм осъден за убийство на детето ми, където има доста догадки дали аз съм го направил, или някой друг го е направил. Това е", разкри Иван Нанчев. С двете си ръце днес той рисува светци. Признава обаче, че не може да ги разпознае. Иконите ще останат тук в затвора. Те не се продават. Погледите на светците са тук, за да напомнят за греховете, вината и изкуплението на греховете".

Този репортаж е качен в сайта на БНТ в интернет. А самият Нанчев е обжалвал определението на Старозагорския окръжен съд пред Пловдивския апелативен, на което има право по закон.