Мобилни екипи ваксинираха пенсионери от селцата в прохода Хаинбоаз

https://www.24chasa.bg/region/article/9549567 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Два мобилни екипа на столичната Спешна помощ отидоха на крака при възрастните хора в отдалечените търновски села в Прохода на републиката, за да ги ваксинират. Над 40 балканджии от селцата в Килифаревския район се бяха записали при кметовете и кметските наместници за имунизация.

"От началото на февруари е кампанията за Центъра за спешна медицинска помощ в София. Над 2000 ваксини вече сме поставили от нашия екип. Вече сме сработени машини", казва акушерката от столичната спешна помощ Марияна Маркова.

Тя обяснява, че до сега не е имало пациенти с противопоказания, които да са били върнати. В малките села хората си чакат ваксината.

Мобилни екипи ваксинираха пенсионери от селцата в прохода Хаинбоаз

От седемте села към кметско наместничество Войнежа в прохода Хаинбоаз първа доза от ваксината на "АстраЗенека" получиха 7 души от около 50 постоянно живеещи пенсионери.

"Може би щеше да има и повече желаещи, но срокът беше много кратък, в който трябваше да осигурим хората. Може би при реимунизацията ще се явят още, които искат ваксина. За тях е един добър шанс, защото личните лекари са им в града, на 30 км. Спестява им се едно разкарване. Мисля че това е едно добро решение", разсъждава Стефан Стефанов, кметски наместник на Войнежа.

А старците в строг ред и с благодарност за жеста, получаваха своята доза, както и стриктните разяснения за възможната температура, болки в мускулите и отпадналост заради инжекцията.

"Идва на крак лекар, никой не може да отиде да чака в града на тези опашки", каза един от жителите на Войнежа.

"Вярваме в медицината и искаме да се ваксинираме, за да сме по-спокойни, нали трябва да се запазим здрави и живи", обясняват старците.

Те чакат и втората доза от ваксината от мобилните екипи.