Инициатива за детски лагер събра дарения от 35 хиляди лева

https://www.24chasa.bg/region/article/9550947 www.24chasa.bg

Детски лагер „Синьо лято” ще бъде построен край язовир Долна вода до село Студено буче в община Монтана. Това обявиха на пресконференция кметът Златко Живков, председателят на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз инж. Васил Василев, председателят на Ловно-рибарско дружество „Огоста” и президент на Ротари клуб в Монтана Борис Цветков и председателят на рибарския клуб в града Владимир Цветков.

Инициативата за провеждане на обучения за деца край язовира е отпреди 3 години. Те се организират от ЛРД – Монтана в партньорство с общината, Българския червен кръст и Съвета по наркотични вещества. От миналата година е разработен проект за изграждане на база за седмични обучения.

През последните няколко месеца стартира и кампания за набиране на средства, с които да бъде изпълнен проектът, заяви кметът Златко Живков. В нея се включиха общински съветници, ротарианци и граждани с индивидуални дарения между 200 и 2000 лева, уточни той. Събрани са общо 35 хиляди лева.

Обучителните лагери ще се провеждат през летните месеци - юни, юли и август. В тях могат да се включат деца от първи до ХІ клас. В рамките на седмица те ще усвояват теоретични познания за дивите животни и природата, практически умения по риболов и оказване на първа помощ.

Основната ни цел е да върнем децата сред природата, заяви председателят на ЛРД „Огоста” Борис Цветков. Желаещите са много и в обученията досега участваха 160 деца. Заради пандемията пропуснахме миналата година, но се надяваме този проект да се развие, допълни той.

Инициативата на колегите, с активната подкрепа на ръководството на община Монтана, ще даде първия пример в България за добра реализация на публично партньорство в работата с подрастващото поколение, заяви председателят на управителния съвет на НЛРС инж. Васил Василев. Той допълни, че ако моделът, който се реализира в Монтана, бъде приложен и в други градове от страната, ще има подрастващо поколение с правилно отношение към опазването на дивите животни и местообитанията им. Това според инж. Василев е голямото предизвикателство днес.