8 са с COVID-19 в защитено жилище за умствено изостанали в Стражица

https://www.24chasa.bg/region/article/9551820 www.24chasa.bg
8 са с COVID-19 в защитено жилище за умствено изостанали в Стражица

7 умствено изостанали обитатели на Защитеното жилище в Стражица са заразени с коронавируст, съобщи РЗИ - Велико Търново. Регистриран е и един инфектиран от персонала на социалното заведение. Във връзка с огнището  под карантина са поставени контактните 6 души от Защитеното жилище и още 6 от Дневен център за деца и младежи с увреждания с. Горски Сеновец . Центърът се посещава от потребителите на защитеното жилище. С предписания на РЗИ – Велико Търново са разпоредени съответни противоепидемични мерки – почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградите на социалните институции, както и определяне на хора от контактния персонал на защитеното жилище, които да се грижат за заболелите и контактни лица

34 са новорегистрираните случаи на COVID-19 за последното денонощие в област Велико Търново. Заболяемостта расте и на 14-дневна база вече е 111,8 на 100 хил. души,отчитат от инспекцията.

Към 25.02.2021 г. в болниците се лекуват 62-ма пациенти с инфекцията, а 258 са в домашна изолация. Починалите от началото на пандемията са 350.
През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 е регистриран един смъртен случай от област Велико Търново. Битката с коронавируса е загубила жена на 63 г.

 От началото на ваксинационната кампания са поставени общо 4095 дози, от които през изминалото денонощие рекордните 765 желаещи. С втора доза са имунизирани общо 866 души от областта, включени в целевите групи на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Имунизациите продължават.

Продължава работата и на мобилните екипи от ЦСМП – София. Днес те поставят инжекции в селата и махалите в Еленския балкан. Инициативата е организирана съвместно от Министерството на здравеопазването и Националното сдружение на общините в Република България.