Укрепиха срутището в село Дряново, хората се връщат по домовете си

https://www.24chasa.bg/region/article/9551960 www.24chasa.bg
Срутището в село Дряново вече е укрепено.

Срутището в село Дряново, община Лъки вече е укрепено, информираха от областната администрация Пловдив.

Комисия от експерти  извърши проверка на извършените дейности и установи, че към момента хората, които бяха спешно евакуирани в средата на януари, могат да се върнат по домовете си. Веднага след инцидента в Дряново пристигна лично и премиерът Борисов, който обеща съдействие. Същият ден беше свикана Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и правителството отпусна 480 000 лева на общината за укрепителните дейности.

„ Изградени са носещите конструкции на подпорните стени, с които скатът е укрепен , остават довършителни дейности. Проверката имаше за цел да установи степента на завършеност на укрепителните дейности на срутището и дали е безопасно за хората от близките къщи, коментира главен инспектор Димитър Бришимов от РДПБЗС.

По думите му хората могат да се върнат в домовете си след като кметът на общината издаде днес необходимата заповед.

„За нас най-важно беше да се гарантира живота и сигурността на хората и да предотвратим опасността скалната маса да тръгне надолу. Истината е, че имаше сериозна риск. Всички институции реагираха незабавно. Факт е , че за много кратко време , бяха отпуснати от държавата нужните средства и се извърши укрепването в спешен порядък, допълни областният управител Дани  Каназирева.