Безплатни прегледи за пост-Ковид синдром започват в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9556714 www.24chasa.bg
В два кабинета в Бургас ще се извършват безплатни прегледи за пост-Ковид синдром.

Безплатни прегледи за пост-Ковид синдром започват в Бургас от 1 март. Хората ще могат да се прегледат в Белодробната болница и Комплексния онкологичен център. И в двете лечебни заведения ще бъде открит кабинет за консултиране на пациенти, които вече са преболедували коронавирусната инфекция.

„Идеята ни е да помогнем на съгражданите ни, които са прекарали Ковид- инфекцията, но продължават като последствие да изпитват някакъв здравословен дискомфорт, който ги притеснява“, коментира  кметът Димитър Николов.

В Белодробната болница прегледите ще бъдат извършвани от пулмолози, тъй като в нередки случаи коронавирусната инфекция засяга предимно белите дробове. При нужда те ще пренасочват пациента за допълнителни прегледи при кардиолог, невролог или психиатър. Прегледът ще включва извършване на ЕКГ, изследване на дишането, пулсоксиметрия, а при необходимост и графия и кръвни изследвания.

В кабинета ще бъдат преглеждани както бивши пациенти на Белодробната болница, така и от всички останали лечебни заведения в Бургас. Пост-Ковид кабинетът в Белодробната болница ще работи в сряда от 10.30 до 16.30 ч. и в четвъртък от 14.30 до 18.00 ч., за да не се смесват потоците с пациенти.

Кабинет за борба със следковидния синдром за онкоболни пациенти ще бъде разкрит в Комплексния онкологичен център. Записването на час за преглед ще се извършва всеки петък от 7.30 ч. Пациентите трябва да носят епикризи и други документи от преболедуването си от COVID-19 инфекция. 

Хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица, които се задържат месеци след активната фаза на болестта, са типичните симптоми на пост-Ковид синдрома, обясняват специалисти.