Отварят Център за грижа за възрастни хора в Свищов

https://www.24chasa.bg/region/article/9556770 www.24chasa.bg
Сградата, в която ще се предоставя новата социална услуга

Нова социална услуга "Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване" създават в Свищов. Проектът на общината е финансиран  по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ ”Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги”, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, съобщиха от местната администрация.

Центърът ще е с капацитет 15 места и персонал 14 човека. Основната цел на проекта е превенция на институционализация на възрастните хора в невъзможност за самообслужване чрез подкрепа и предоставяне на социална услуга, която да осигури възможност на потребителите да живеят в спокойна среда с необходимите за нормален живот битови условия, професионална подкрепа, емоционална и психическа стабилност, социални контакти и живот в общността.

Социалната услуга ще се предоставя в сграда, общинска собственост на ул.„ Княз Борис Първи“ в дунавския град. Сградата е ремонтирана, реконструирана, оборудвана и обзаведена по Оперативна програма "Региони в растеж", припомнят от общината.

Кандидат-потребители на социалната услуга ще са възрастни хора над 65 години, с хронични заболявания или увреждане, които не могат да се обслужват сами.

За тях ще се грижат социален работник, 4 медицински сестри, психолог, трудотерапевт, рехабилитатор, както и 5  санитари, хигиенист, работник поддръжка..

Стойност на проекта е 271 000 лева. Засега предоставянето на услугата е обезпечено за 12 месеца.

След приключване на проектните дейности услугата ще продължи да се финансира от държавата.