Голям брой желаещи да се ваксинират в еленските села

https://www.24chasa.bg/region/article/9558620 www.24chasa.bg
Възрастните чакаха пристигането на мобилните екип

Над 100 възрастни от десет села в Еленския балкан бяха ваксинирани в четвъртък от два мобилни екипа на столичния център за Спешна помощ. Те са част от сформираните екипи на централно ниво от Министерството на здравеопазването и в сътрудничество с Националното сдружение на общините ще осъществяват ваксинирането срещу COVID-19 на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната, припомнят от общината.

Организацията по осигуряване на мобилните екипи за имунизация на желаещите е в изпълнение на Националния ваксинационен план на страната. В тази връзка министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се обърна с молба към кметовете на общини за предоставяне на информация за отдалечени и труднодостъпни райони, и за приблизителен брой на желаещите да бъдат ваксинирани.
Община Елена се възползва от възможността, която даде правителството, и с личния ангажимент на здравния министър се създаде за броени часове необходимата организация. С помощта на кметските наместници на селата бяха направени списъци на желаещите.
Балканската община е втора в страната по брой на населените места – 123, разпръснати в Балкана и повечето доста отдалечени от града. Достъпът на възрастните хора до ваксина е силно ограничен, даже невъзможен, тъй като личните им лекари са в Елена, трудно е и пътуването им до тях.
От РЗИ В.Търново осигуриха необходимите дози от ваксината „АстраЗенека“. Хората останаха доволни не само от стройната организация на имунизацията по места, но и от внимателното отношение на медиците от екипите. Разочаровани бяха само трима души, но по друга причина – апаратът за кръвно налягане показа по-високи граници и не биваше да се рискува със здравето им.
Желаещи да се ваксинират чрез мобилните екипи има и в останалите села на общината, а възрастните хора оценяват стартиралата организация като голям жест към тях от страна на здравното министерство.