БСП: Бюджетът на Пловдив е бомбастичен, но няма да го подкрепим

https://www.24chasa.bg/region/article/9564062 www.24chasa.bg
Николай Радев (вдясно) разговаря с шефа на съветниците от ГЕРБ Йордан Илиев.

- 10 355 души вземат заплати от общината

- Кредит в размер на 32 млн. лева заложен в новата годишна сметка на града

Няма да видим довършен и тази година зоопаркът на Пловдив, тъй като не са заложени средства в новия бюджет. Той е бомбастичен в размер на 418 083 124 лева, но няма да го подкрепим.

Това обяви шефът на червените съветници Николай Радев. Годишната финансова сметка на Пловдив ще бъде гласувана утре в местния парламент. Червените предупредиха, че ще са против.  По думите им той не отговарял на потребностите на града, бил хаотичен и без приоритети. Радев посочи, че на десетки милиони възлизат несъбраните вземания от общината. Според него общината ще трябва да задели още 1 млн. лева, за да функционира МБАЛ "Св. Мина". За възстановяването на Белодробна болница пък били нужни 2 млн. лева за ремонт и оборудване.

"Настояваме за безплатни детски градини", категоричен е шефът на червените съветници. Според него междублоковите пространства трябва да бъдат превърнати в зелени площи с 1,5 млн. лева.

Колежката му Добромира Тошева посочи, че над 59 млн. лева са преходен остатък от м.г.  По думите й на щат се водят 10 355 души, но не уточни, че в тази бройка влиза не само общинската администрация, а и учители, социални и културни работници. 10% от бюджета на Пловдив отива за осигуровки, които са в размер на 40,6 млн. лева.

Дупката от несъбраните приходи е в размер на 30 млн. лева, каза Тошева. Собствените приходи в капиталовата програма са 39 млн. лева, а от европейско финансиране се чакали 121 млн. лева. Новият общински дълг, който е заложен, е в размер на 32 млн. лева.

"Спрямо миналогодишният, този е със 72 млн. лева повече. Разликата идва от държавните средства за двата стадиона и евентуалният кредит, който общината ще тегли", посочи съветникът Йордан Василев.

Тодор Стоилов, председател на БСП в "Централен", упрекна общината, че с разпродажбата на свои терени съдейства на презастрояването в Пловдив. Сред включените имоти е и Къщата с медальона, където управата възнамерява да продаде своя дял.