Областният на Бургас: Отделянето на Обзор е в ръцете на Министерски съвет

https://www.24chasa.bg/region/article/9564119 www.24chasa.bg
Вълчо Чолаков

Законът допуска изключения

И Кранево поглежда сърдито към Балчик, окуражено от референдума

Министерският съвет ще има последанта дума дали Обзор и близките до него 6 села да се отделят от Несебър в самостоятелна община. Това заяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, който в срок до две седмици трябва да прати доклад до правителството за състоялото се в неделя допитване. На него 73% от имащите право на глас от Обзор, Баня, Емона, Раковсково, Паницово, Приселци и Козница поискаха отделяне от Несебър.

"В доклада нямам право на мнение дали да се отделят или не. Областна управа само администрира референдума и в него ще опиша фактите по провеждането му. Въпреки че тези селища не отговорят на критерия за брой гласове, Законът за териториалното и селищно устройство допуска отделяне по изключение", коментира пред "24 часа" ситуацията държавният наместник.

По закон за отделянето в самостоятелна община са нужни поне 6000 души, а Обзор и шестте села наброяват около 3000.

"Уважаваме и обичаме жителите на Обзор и съставните села. Уважението означава свобода - те имат свободата да направят своя избор", бе лаконичният коментар на кмета на Несебър Николай Димитров.

Откакто той е на власт от 2007 г. община Несебър инвестирала 38 млн. лв. в благоустрояването и развитието на Обзор и шесте села, които за същия период от местни данъци и такси са акумулирали в местната хазна 16 млн. лв. като разликата от 22 млн. лв. е поета от общинския бюджет.

"Няма проблем да се издържаме и административно да се окомплектоваме като самостоятелна община. Що се касае до броя на жителите 74 общини в България са под този минимум и функционират нормално", заяви кметът на Обзор Христо Янев от ГЕРБ.

Според запознати референдумът в Обзор може да повлече крак за отделянето и на други населени места в страната в самостоятелна община. Слуховете ведната навързаха Кранево, чийто кмет Румен Николов лично отиде в Обзор, за да поздрави колегата си Янев за успешния референдум.

"За отделяне на Кранево от Балчик не можем да говорим, тъй като не отговаряме на много критерии. Но искаме да подскажем на нашия кмет, че вече няма да стоим на колене и лакти, молейки се за пари от бюджета при положение, че внасяме достатъчно, а получаваме много малко. Ако трябва, ще изкараме хората да протестират, но нещата не могат да продължават така", заяви пред "24 часа" Румен Николов. Според него за година само от местни данъци и такси в местната хазна влизали 1,1 млн. лв., а получавали от Балчик 150 хил. лв. Със своите 12 хил. легла Кранево е вторият по големина курорт в община Балчик след Албена.