Италианци дариха оборудване на Спешна помощ в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/9564755 www.24chasa.bg
Новото медицинско оборудване е жест от стлоителите на газопровода
Новото медицинско оборудване е жест от стлоителите на газопровода

Медицинско оборудване дари на филиала на Спешна помощ в Горна Оряховица италианската фирма, която изгражда газопровода „Балкански поток“ и бе избрала за своя база Горна Оряховица. Дарението, което получи екипът на Спешна помощ, включва болнични и обикновени легла, апаратура, спешни шкафове, медицински кушетки, оборудване на за кабинетите, предадоха от общината.

"Тук сме почти една година и се чувстваме като у дома си. Чрез това дарение искаме да благодарим на всички жители на Горна Оряховица, защото нашата генерална база с цялото ни оборудване е именно тук.  Преминахме една година, която беше доста трудна за целия свят, заради ковид. Ние също използвахме много често услугите на Спешна помощ. Вярвам, че точно в този момент даренията трябва да са за лекарите и медицинските сестри, които помагат на първа линия, каза при връчване на дарението Андреа Биджи от фирмата.

"Това дарение ще ни бъде от голяма помощ, защото ще подменим старото оборудване. Нещата, които имаме, са вече амортизирани. Такова голямо дарение не сме имали от 2003 г. “, благодари на дарителите старши медицински фелдшер Иван Шишков. Той уточни, че през миналата година през спешния филиал в Горна Оряховица са преминали над 11 хил. пациенти и са посетени близо 6 хил. адреса.

"По отношение на ковид – имаше известен застой, може би от мерките, които бяха взети, но сега отново броят на пациентите започва да се покачва. Само за вчера са минали 10 човека, имаме случаи и днес и те няма да намаляват, но обстановката е такава", коментира Шишков. Той увери, че медиците имат защитно облекло и предпазни средства, линейките са нови и оборудвани, но остава проблемът с кадрите, които на моменти не достигат.

На предаването на дарението присъства и заместник-кметът  Николай Георгиев, който  поздрави представителите на фирмата с днешния празник и ги закичи с мартеници.