Няма задържан заради оранжевите маски в Мъглиж, твърди прокуратурата

https://www.24chasa.bg/region/article/9564756 www.24chasa.bg

Очаква се прокурор да реши дали има достатъчно доказателства, за да се образува досъдебно производство по случая

По случая с оранжевите маски, които се появиха вчера по време на изборите за кмет на община Мъглиж, няма задържани лица, дори и за 24 часа, това съобщиха днес от териториалното поделение на старозагорската Районна прокуратура в Казанлък. Така се дава и отговор на въпроса на щаба на партия "Изправи се. БГ", откъдето попитаха наистина ли заради този случай бил арестуван съпругът на общинска съветничка на ГЕРБ в подбалканското градче.

След сигнала на сайта "Пресс ТВ" от Казанлък за аферата с оранжевите маски, прокуратурата е направила бърза проверка, разпитани са и свидетели. Материалите са разпределени на прокурор от Районната прокуратура в Стара Загора, който в кратък срок следва да се произнесе дали събраните доказателства са достатъчни за образуването на досъдебно производство по случая. Съмненията са, че определена група гласоподаватели са получили чисто нови оранжеви маски, които след гласуването трябвало да върнат като доказателство, че са пуснали гласа си срещу заплащане за определен кандидат.

Загадката е кой е този кандидат. Оранжевият цвят е цветът на партия "Изправи се. БГ" и на Отровното трио за предстоящите парламентарни избори, но от партията отричат да имат връзка с това, което нарекоха Мъглижгейт и сигнализираха публично за него. На изборите в неделя партията на Манолова подкрепи кандидата Златко Остришев, който бе издигнат с регистрацията на местното "Движение България на гражданите" /Движение 21, НДСВ/, но остана втори с едва 28,45 процента от гласовете.

В своя декларация БСП направо обвини ГЕРБ в купуването на гласове и арогантно узурпиране на вота. Нейната кандидатка Миглена Филипова остана трета с 11,67 процента от гласовете.

От ГЕРБ в Стара Загора днес насочиха подозренията си към партията на Мая Манолова, като изтъкнаха, че оранжевото е нейният цвят. Победителят на кметските избори в Мъглиж вчера д-р Душо Гавазов от ГЕРБ призова институциите, които разследват случая, да си свършат докрай работата. Той каза, че оранжевото не е неговият цвят, а синият - и то още отпреди 20 години, когато членувал в СДС. Д-р Гавазов отхвърли и твърдението на Манолова, че на тези избори ГЕРБ и ДПС са играли в Мъглиж заедно. "На вота имах подкрепата на ВМРО. Победих в 14 избирателни секции, изгубих единствено в секцията на село Зимница, където вотът срещу мен бе етнически", обясни новоизбраният кмет. В село Зимница преобладава ромско население.