Нов супермодерен басейн ще има варненското Морско училище

https://www.24chasa.bg/region/article/9565574 www.24chasa.bg

Първа копка на уникален дълбоководен басейн за учебно-практически и тренировъчни цели направиха в двора на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна флотилен адмирал проф. д-р Боян Медникаров - началник на учебното заведение, кметът на града Иван Портних и Стоян Пасев-областен управител на Варненска област.

Проф. Медникаров посочи,че срокът на реализация е една година, а финансирането е осигурено от Министерството на отбраната. Дълбочината на басейна ще бъде между 2,5 и 5 метра, за да могат да се отработват целия спектър от подводните операции и действия.

Басейнът ще има класическите размери на 25-метров плувен басейн, така че в останалото време да осигурява плувната подготовка на обучаемите в Морско училище.

Средствата за изграждането на басейна, осигурени от Министерство на отбраната са на стойност 3,2 млн.лв. за първата фаза. Тези средства не включват монтирането на хеликоптерната кабина, която ще бъде монтирана допълнително по друг проект с отделно финансиране.

Основната функция на басейна ще бъде в него да бъдат отработвани широк спектър морски спасителни операции, както и да се осигури подготовката на водолазите от ВМС и силите за специални операции на българската армия. Предвидено е в басейна да бъде изградено и едно съоръжение за спускане на аварирал хеликоптер, което е необходимо за подготовката на пилотите от военноморските и военновъздушните сили. Подобна подготовка би трябвало да преминават и всички, които работят на платформи в газодобивната промишленост", съобщи още началника на Морско училище проф. Медникаров.

В него ще бъде провеждана специализирана подготовка на курсантите, максимално приближаваща се до условията в открито море – с генериране на вълни, светкавици, затъмняване, мъгла.

Съоръжението ще може да бъде използвано за физическа подготовка и на студенти. Планът на училището предвижда и граждански достъп – за тренировки на отбори по синхронно плуване и водна топка. През 2019 г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ направи основен ремонт на друг басейн, чийто капацитет е за около 60 души, трениращи едновременно.