Маските в Мъглиж не са били само оранжеви, според МВР

https://www.24chasa.bg/region/article/9565665 www.24chasa.bg
Директорът на ОДМВР в Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов каза пред журналисти днес, че жената, която събирала маските в Мъглиж, не била криминално проявена. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Маските в Мъглиж не са били само оранжеви, имало е и от други цветове, каза на брифинг днес директорът на областната дирекция на МВР в Стара Загора старши комисар Стоян Стоянов. Полицията е извършила проверка след публикация в медиите, че в неделя до оградата на училище в Мъглиж жена събира в жълт найлонов плик употребявани маски на гласоподаватели. "Жената е установена, установени са и лица, които са носили от тези маски. Тя даде обяснения, които, според нея, са логични за действията й. Самата жена живее в общината, но не е ангажирана с изборите - не е представител на политическа партия, не е застъпник, не работи и в общинската администрация, не е общински съветник. Досега няма криминални регистрации, не е и осъждана", каза още старши комисар Стоян Стоянов.

Той отказа да даде повече подробности с обяснението, че резултатите от проверката са докладвани на прокурор от Районната прокуратура в Стара Загора, който ще реши дали има достатъчно доказателства по случая за образуване на досъдебно производство.

В деня за размисъл, на 27 февруари, около 17,20 часа на тел. 112 в полицията анонимен мъж е подал сигнал, че неизвестни лица плащат за гласове в село Тулово, община Мъглиж, а хората, които са получили пари, пият и празнуват, пияни управляват моторни превозни средства по улиците на селото. Веднага била направена проверка намясто, която категорично не е потвърдила този сигнал.

Старши комисар Стоянов потвърди вече казаното от Районната прокуратура, че във връзка с изборите в Мъглиж не е имало задържани лица - нито за 24 часа по Закона за МВР, нито с постановление на прокуратурата.

Той бе категоричен и за това, че други сигнали, включително и от политически партии, при тях не са постъпвали. От общинската избирателна комисия в Мъглиж още в изборния ден казаха, че и при тях няма сигнали за нарушения.