За 3-ти март в Плевен: Показват уникални реликви и 543 детски рисунки

https://www.24chasa.bg/region/article/9567890 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Община Плевен

Тържествен камбанен звън от всички храмове ще огласи Плевен точно в 12 ч на Трети март. На централния площад Възраждане в присъствието на почетна рота от Плевенския гарнизон под звуците на "Горда Стара планина" ще бъде издигнат българският трибагреник. Пред Вечния огън в Параклиса мавзолей "Св. Георги Победоносец" ще бъдат поднесени венци и цветя - признателност към паметта на загиналите за освобождението на Плевен и България опълченци и воини от многонационалната Руска армия. Заради извънредната противоепидемична обстановка няма да има молебен, отслужен от плевенски свещеници, няма да бъдат произнесени официални слова.

На Националния празник всички музеи ще са със свободен вход за посетители. Панорама "Плевенска епопея 1877" ще бъде отворена от 9 до 17.30 ч.

В празничния ден в Къща музей "Цар Освободител Александър II" ще бъде показана изложба от уникални реликви, извадени от фонда на военния музей.

543 детски рисунки от националния конкурс "Освобождението" са подредени в залите на Плевенската панорама. Техни автори са ученици от 54 училища от 29 общини в 17 области на България. Голямата награда спечели Кристиян Арнаудов, щестокласник в Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ". Наградата на Регионалния военноисторически музей бе присъдена на Никола Кацарски, четвъртокласник в плевенското училище „Васил Левски".