Ученици и учители са под карантина в Добричка област заради COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/9568345 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

За периода от 22 до 28 февруари в Добричка област са регистрирани общо 139 случая на COVID-19, информира директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ и секретар на Областния координационен щаб д-р Светла Ангелова.

От положителните случаи 1 е санитар, 7 са учители и 5-има са ученици. Като контактни, под карантина са поставени 2 деца и петима педагози и 1 лице от помощния персонал от Общинския детски комплекс в Балчик, 10 ученици от трети клас и 1 педагог от средно училище „Ст. Караджа“ – Каварна, 44 ученици от 11 „г“ клас и сборна група на езиковата гимназия „Гео Милев” в Добрич, карантинирани са учениците от втори „а“ клас на средно училище „Св. Кл. Охридски“ в Добрич.

От РЗИ отчитат, че за периода 25-26 февруари. след проведени RT-PCR тестове са регистрирани положителни резултати за коронавирус при трима учители от основно училище „В. Левски“ в село Хитово. С цел ограничаване разпространението на заразата с писмо до Регионалното управление по образование директорът на РЗИ препоръчва на основание чл. 105, ал. 5 от Закона за предучилищното и училищно образование временно да се преустанови присъственото обучение в училището и учениците да преминат на дистанционно обучение за най-малко 14 дни, считано от 1март. Д-р Ангелова допълва, че продължава работата по установяване на всички контактни лица, тъй като педагозите, дали положителни проби, са пътували с общ транспорт до работното си място заедно с други учители и ученици от съседни села.

За посочения период общият брой изследвани с RT-PCR тестове и бързи антигенни тестове от областта в лаборатории в страната е 363 лица. Общият брой на поставените под карантина е 252. От потвърдените 139 случая 37 са хоспитализирани, от тях шест са настанени в интензивно отделение.

Продължава изпълнението на Националния ваксинационен план, като е създадена организация и се извършва ваксиниране на членовете на секционни избирателни комисии в кабинетите в областта. От последната доставка към момента ваксини са предоставени и на общопрактикуващите лекари. Невсички лекари са получи ваксина и то дори по един флакон. „В Добрич има 68 лични лекари, ако имнизират по 10 души на ден – т.е. с еидн флакон, темпът на работа ще е друг. Но е необходимо да има редовна доставка на ваксини” – смята д-р Стелиян Щерев - председател на областното Сдружение на общопрактикуващите лекари.