Окончателно: Доживотен затвор за баща, убил двете си деца

https://www.24chasa.bg/region/article/9568636 www.24chasa.bg
Иван Нанчев Кадър БНТ

Пловдивският апелативен съд отказа да замени доживотния затвор на Иван Нанчев с 30 г. затвор и той ще остане зад решетките до края на дните си заради убийства на двете си деца.

През януари 1998 г. Нанчев е умъртвил в София единия от малолетните си синове и е получил доживотен затвор. С друга присъда му е наложено същото наказание за убийство на второто му дете през септември 2000 г., извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост. 
Освен това Нанчев има присъди за измама на граждани и за кражба на газов пистолет - общо 2 г.

През 2010-а му е било определено едно общо най-тежко наказание доживотен затвор.
Според Наказателния кодекс то може да бъде заменено с 30 г.  затвор, ако осъденият е изтърпял не по-малко от 20 г.
Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно предишната инстанция - старозагорският окръжен съд, е преценила, че формално са налице основанията, предвидени в закона. Нанчев е изтърпял 20 г. и 2 месеца лишаване от свобода. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения. Той притежава трудови навици и умения, изпълнителен е и се справя с поставените му задачи. Все още обаче не е осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и има среден риск от рецидив.
Определението на апелативните магистрати в Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване. Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години след постановения сега отказ на съда.