Златните кубета на храма в град Шипка греят с ново осветление

https://www.24chasa.bg/region/article/9568991 www.24chasa.bg
Храм-паметникът "Рождество Христово" в град Шипка вече грее с ново осветление СНИМКИ: Община Казанлък

Кубетата на Храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка вече сияят с ново осветление, монтирано от община Казанлък. Обновлението бе приветствано лично от Старозагорският митрополит Киприан, който припомни, че жестът на общината идва в навечерието на 120-годишнината от освещаването на храма през септември 1902 година.

Красивата сграда на храма грее в нови светлини. Общо 40 осветителни тела са подменени от общинското предприятие „Комунални дейности и поддръжка на инфраструктурата“ с ново, енергоспестяващо LED осветление. Осветени са камбанарията, която от години не се виждаше в тъмната част на денонощието, стълбичките към храма, хоровата зала вътре. Изцяло е подменено и външното осветление, осветен е дори шадраванът в църковния двор.

В тази обстановка владиката Киприан ще отслужи тук утре, на 3 март, от 11 часа благодарствен молебен.

В същото време част от камбанарията вече е в скеле, което подсказва, че е започнал нейният ремонт, за който през миналия август правителството отпусна 1,6 милиона лева. Той трябва да завърши до септември 2022 година - за годишнината от освещаването на храма.