130 години остава неразгадана причината за смъртта на ген. Сава Муткуров

https://www.24chasa.bg/region/article/9570866 www.24chasa.bg
Погребението на ген.Сава Муткуров в софийската църква "Св.Спас" СНИМКА: Архив

На 3 март 1891 година умира първият български генерал и достоен търновец Сава Муткуров. Борец за свободна България, деец и защитник на Съединението, офицер, останал верен на клетвата си към княза и Отечеството. Регент, отстоял държавността и запазил целостта и независимостта на младата българска държава. Министър,превъоръжил и върнал дисциплината в армията. Това са малка част от фактите в неговата биография,  които години наред тънеха в забвение, примоня Венелин Иванов от комитет "Сава Муткуров"..

През 1891 година генералът се разболява тежко и поради невъзможност да изпълнява задълженията си, подава оставката като министър. С указ №1 от 4 февруари 1891 г. оставката му е приета, а той заминава на лечение в Италия, където на 3 март 1891 г. умира. Всичко изглежда ясно и като причина за неговата кончина се посочва болестта му. И досега обаче остава съмнението така ли е в действителност.

В брой 51 на ДВ от 06.03.1891 г. пише: - "Рим, 4 март. Генерал Муткуров, до преди малко български военен министър, е починал вчера вечер внезапно в Неапол у Театра Сан-Карло. Дали някой не го е убил „у театра”? Защо? Как да знаем днес, след като тогава не са се вгледали?"

На страница втора от смъртния акт, издаден от Общината в Неапол, на края на ръка е написано следното. „Безплатно и на необгербвана хартия до г-н Кралския прокурор в Неапол”.

"Един от въпросите около смъртта на генерала е защо, ако някой е тежко болен, ще ходи на театър? Вероятно здравословното състоянието на Муткуров е било значително подобрено. А ако е така, какви са причините за смъртта му?

В държавен вестник директно се задава въпросът дали някой не го е убил? Защо е било необходимо смъртният акт да бъде пратен и до кралския прокурор в Неапол и дали това не е породено от съмнение за някакво престъпление?", чудят се и днес изследователите на живо и делото му.

Не се знае дали и какви действия е предприела прокуратурата в Неапол и има ли основания зададеният в Държавен вестник въпрос.

Почти веднага след кончината му, тялото на току що произведения в генералско звание български държавник е подготвено за връщане в България, като е балсамирано, за да се запази. Това става ясно от кореспонденцията след смъртта му. „Занимавам се с балсамирането и пренасянето в отечеството на останките на знаменитий мъртвец.” – пише местният чиновник Ахило Базилс. И тук също изникват съмнения дали използаваните препарати не са унищожили следите от отрова в тялото му.

"Без да има конкретни доказателства, може да се разсъждава по темата дали смелият търновец не е бил поредната жертва на Русия, която методично премахва съратниците на Стамболов и самия него, считайки го за пречка на развитието на влиянието и интресите на империята в България?" - питат се от комитет "Сава Муткуров".

И припомнят факта, че година и половина преди това при неизяснени докрай обстоятелства умира председателят на Народното събрание Захари Стоянов, непримирим критик на руските имперски кроежи в България, а няколко дни по-късно, при опит да бъде убит Стефан Стамболов, загива Христо Белчев – негов финансов министър.

Година по-късно в Цариград е убит дипломатическият агент Георги Вълкович. Стигаме и до 1895 когато е убит и самият Стамболов. След покушението срещу него българската делегация, предвождана от митрополит Климент, била приета от император Николай II, с което той недвусмислено показва задоволството си.

"Дали ген. Муткуров не пада покосен от пореден подмолен заговор на русофилски настроени офицери, които той побеждава с контрапреврата и чиито бунтове потушава, а виновниците изправя пред съд? Или пък става жертва в борбата за надмощие, която постепенно новоизбраният княз Фердинад води с министър председателя си? Болест ли е причината за неговата смърт, или не?.Надяваме се отговорите на тези въпроси да бъдат намерени от съвременните изследователи и историци. За да може днес, когато поднасяме цветя и венци в знак на почит и признателност пред паметника на първия български генерал, да сме със съзнанието за изпълнен дълг към него и неговото дело", заявяват от комитета, който инициира издигането на паметник на Сава Муткуров във Велико Търново.