С военен ритуал и мотошествие Варна отбелязва националния празник

https://www.24chasa.bg/region/article/9571232 www.24chasa.bg

Традиционно Варна отбелязва 143 години от Освобождението на Отечеството ни от турско робство. 

В 10 часа на площад "Независимост" с военен ритуал тържествено бе издигнат националният флаг.

Сред гостите на ритуала бяха Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметът на Варна Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, кметове на райони, представители на политическите сили в града, евродепутатът Емил Радев, народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и Валентин Вълев, общественици, граждани.

След церемонията бяха положени цветя и венци пред паметника на Граф Игнатиев в градинката до театъра, а след това варненци и официалните гости се отправиха към Морската градина, където бяха положени цветя и венци пред мемориалния паметник на украинските войни и паметника на руските войни.

Програмата по отбелязването на 3 март продължава в 12 ч., когато ще бъде даден старт на 58-ма лекоатлетическа щафетна обиколката на Радио Варна

В 13 часа предстои и почетна обиколка на Катедрален храм "Успение Богородично, организирана от варненските мотоклубове.

В 13,30 ч. е предвидено полагане на цветя и венци на Мемориал на руските воини освободители в район "Вл. Варненчик“, местността Терасите

В 18 ч. ще започне концерт-спектакъл "Магията на българската музика и танц“, представен от учениците на НУИ "Добри Христов“ в зала 1 на ФКЦ.

В 19,30 ч. на площад "Св. СВ. Кирил и Методий“е предвидена тържествена проверка - заря по случай 3-ти март.