Ученици гвардейци на почетна стража за Трети март в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/9571555 www.24chasa.bg
Горнооряховчани отрупаха с венци и цветя паметника на Македончето

С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев в Горна Оряховица бяха отбелязани 143 години от Освобождението на България. Заради наложените противоепидемични мерки, традиционното честване на националния празник бе в по-малък мащаб. В честването и поднасянето на венците се включиха младежите от VІІ ученически гвардейски отряд на СУ „Вичо Грънчаров“, предават от общината..

"Въпреки че Санстефанския мирен договор има кратковременно действие , въпреки че е ревизиран с много клаузи, 3 март и този договор остават дълго време основен идеал за българската нация и символ на българското обединение. Днес ние се събираме да поднесем венци и цветя в знак на признателност пред всички знайни и незнайни герои и хилядите, оставили костите си по бойните полета на България в много други градове. Независимо дали са били българи, руснаци, украинци, финландци, румънци, черногорци и много други нации, загинали за освобождението на България. На този ден се прекланяме и пред хилядите герои, начертали този път към Освободителната война за свободата на България",  каза зам.-кметът Пламен Мадемов.

Пред паметника на Георги Измирлиев се поклониха кметът инж. Добромир Добрев,  заедно с децата си, народният представител Явор Божанков,  председателят на Общинския съвет Димитър Николов, предтавители на СУ „Георги Измирлиев“, патриотични организации, политически партии, граждани.

Ученици гвардейци на почетна стража за Трети март в Горна Оряховица

В празничния ден, Исторически музей - Горна Оряховица ще работи до 16:00 ч., с безплатен вход за посещение, при спазване на въведените противоепидемични мерки.