Върнаха делото за дядото, отровил 9-годишния си внук Стефчо с фосфин (Обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9577682 www.24chasa.bg

Делото срещу 61-годишния Живко Иванов, срещу когото е повдигнато обвинение за смъртта на неговия внук Стефан в село Кардам, бе прекратено и върнато на прокуратурата от състав на Окръжния съд в Добрич заради пропуски – съобщават от съда. На 27 октомври 2019 г. в семейство в генералтошевското село. 9-годишният Стефан почина. Впоследствие се установи, че е отровен от химически препарат срещу гризачи, поставен в стената на стаята, а две от сестрите му се лекуваха в болница във Варна..След трагедията майна му избяга и според неофициални данни живее с мъж в град в страната. В къщата живееха 6 деца, гледани от бабата и дядото.След това съседка ги подслони в своята къща, тъй като не живее в нея.

Прокуратурата обвини дядото за това, че на 26 и 27 октомври 2019 г. в село Кардам е причинил по непредпазливост смъртта на 9-годишния си внук и средна телесна повреда на 11-годишната си внучка. Според обвинението подсъдимият използвал препарат за борба с вредители в една от стаите в дома си, в резултат на което децата вдишали отровен газ фосфин.

Според посоченото в обвинителния акт подсъдимият Ж.И. живеел в къща в село Кардам, заедно със съпругата си, дъщеря им и шестте й деца. На 26 октомври 2019 г той поставил по една таблетка с биоцид в две дупки от мишки на стена в една от стаите в къщата, после забъркал пръст и вода и с получената кал замазал отворите. След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в калта, активното вещество в таблетките започнало да отделя отровния газ.Прокуратурата твърди, че извършените от подсъдимия действия спадат към правно регламентираната дейност "фумигация" - метод за унищожаване на вредители, основан на използване на газове в херметично затворени пространства. Тази дейност представлява източник на повишена опасност, която подсъдимият нямал право да изпълнява. Според експертизата, изготвена във ВМА-София, всички са вдишали отровния газ фосфин, съдържащ се в таблетките от препарата. Според научните данни, достатъчно е излагане от порядъка на само 30 до 60 минути, за да настъпи смърт.

Окръжният съд прекрати съдебното производство, след като прецени, че в хода на досъдебното производство са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които ограничават правото на защита на обвиняемия. Във връзка с обвинението за нанесена средна телесна повреда съдебният състав констатира, че изложената фактическа обосновка в постановлението за привличане на обвиняем, както и в обвинителния акт, се разминава с дадената правната квалификация на деянието, за което мъжът е предаден на съд. Съдебният състав отбелязва, че е допусната грешка и при конкретизиране на датите във връзка с обвинението за причинена по непредпазливост смърт. Очевидно се касае за обвинение за деяние, извършено на 26 октомври 2019г., вредоносният резултат от което – смъртта на момчето, е настъпил на следващата дата, коментира съдът.
Постановеният съдебен акт подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.