Бивш директор на врачанската болница отива на съд за неизгоден договор

https://www.24chasa.bg/region/article/9603474 www.24chasa.bg
Бившият директор на врачанската болница Светозар Луканов. Снимка: Архив на автора.
Бившият директор на врачанската болница Светозар Луканов. Снимка: Архив на автора.

Приключи разследването, което имаше за цел да установи дали през 2016 г. от врачанската болница съзнателно са сключили неизгоден договор с русенската частна клиника „Медика Кор“ за предоставяне на медицински услуги в областта на инвазивната кардиология. Разследването водеше следственият отдел на окръжна прокуратура в Монтана. От там изпратиха писма до всички акционери на врачанската болница да се явят, за да им бъдат предоставени събраните материали по приключилото разследване.

Бивш служител на врачанската МБАЛ „Христо Ботев” може да бъде изправен на подсъдимата скамейка заради сключената неизгодна сделка между врачанската болница и СБАЛК „Медика Кор„ със седалище и управление в Русе. Документът е бил за предоставяне на услуги по извършване на диагностика и лечение в областта на инвазивната кардиология. От това е произлязла значителна вреда за врачанската болница.

През този период директор на МБАЛ „Христо Ботев” е бил Светозар Луканов. Той поема поста през 2015 г. след проведено общо събрание на акционерите. Две години по-късно по изричното разпореждане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата влизат на изненадваща проверка, за да търсят неизгодни договори в държавната болница. Въпросната инспекция обхващаше търговските споразумения с частните клиники и доставчици на различни услуги.

Сред нарушенията във Враца са били два договора за взаимно предоставяне на услуги в областта на инвазивната кардиология, подписани с русенската частна клиника „Медика Кор”, разкри Сотир Цацаров. По тях врачанската болница е отдала 1250 кв. м помещения под наем и е превела на русенската фирма 14 895 792 лв. за целия период на договорите.

В замяна е получила компенсация под формата на ремонти и апаратура за 1.17 млн. лв. и възстановяване на режийни разходи за още 1.6 млн. лв. Парадоксът е, че на практика „Медика Кор” не е извършвала лечебна дейност, защото е ползвала не само помещенията и апаратурата, но също и персоналът на МБАЛ „Христо Ботев”.