Ваксинирана жена почина в Пловдив, министър Ангелов разследва на място

https://www.24chasa.bg/region/article/9603977 www.24chasa.bg
Министър Ангелов пристигна в Пловдив по повод смъртта на жената след ваксина. До него е доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина. Снимка: Румен Златански

Пациентка от пловдивското село Йоаким Груево, ваксинирана вчера в Стамболийски с АстраЗенека, е починала тази нощ.  "Изходът е фатален, изчакахме да приключи аутопсията. Работната диагноза е "Остра сърдечно-съдова недостатъчност", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По повод инцидента той пристигна в Пловдив и заяви, че ще се изчакат резултатите от Съдебна медицина.

По думите му жената е била с доста придружаващи заболявания. Тя е с наднормено тегло, претърпяла е сърдечна операция през 2005 г., поставен й е байпас. "Категорично няма образувани тромби", каза проф. Ангелов.

Според лекари от Пловдив все още не може да се говори за пряка причинно-следствена връзка между ваксината и нещастния инцидент.

"Взели сме всички необходими биологични материали за изследване, чакаме резултата", каза доц. Павел Тимонов от Съдебна медицина. Той допълни, че PCR-ът на жената е отрицателен.

Според министър Ангелов няма никакви притеснения за хората, които са се ваксинирали до момента. "Няма причинно-следствена връзка, но сме длъжни да вземем превантивни мерки. Нека гражданите да са спокойни. Тези, които са се записали за имунизация, ще бъдат уведомени", допълни той.

По думите му решението за временното спиране на ваксинациите с АстраЗенека у нас е с цел превенция. Той уточни, че починалата жена е била имунизирана не от проблемната партида. Според Ангелов нежеланите реакции са около 3 на 1000 след поставяне на ваксини.

Министърът призова да не се спекулира със страховете на хората. "Не крием нищо от тях, не си позволяваме такова поведение", каза проф. Ангелов. И не изключи ваксинацията да се използва за политически манипулации.

"Днес в страната влязоха 80 000 ваксини АстраЗенека. Те ще бъдат складирани. Използването им ще се възобнови след произнасянето на нашата лекарствена агенция", допълни проф. Ангелов. Той обясни, че имунизацията продължава по фазите с ваксините, които имаме.