Голям творец си отиде, възкресил мозайките на филипополската базилика

https://www.24chasa.bg/region/article/9610079 www.24chasa.bg
Доц. Дечко Дечев

На 74 г. почина доц. Дечко Дечев, голям творец, уважаван и обичан художник и преподавател, съобщиха от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив. Той е човекът, който заедно с доц. Елена Катарева-Дечева, възкресиха мозайките в Епископската базилика на Филипопол. Дечев работи в областта на църковната живопис. Сред значимите му постижения са храмът "Успение на пресветата Богородица" в Пампорово и катедралния храм "Св. Висарион" в Смолян.

Доц. Дечев е бил ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив в периода 10 април - 30 юни 2008 г. Доцент по рисуване и декоративни изкуства към катедра Изобразителни изкуства, създател и водещ преподавател в специалност Църковна живопис. Завършил НХА София, специалност Стенопис при проф. Георги Богданов (1974).
Специализира в Творчески фонд на Съюза на съветските художници в Москва и Санкт Петербург.
От 1980 до 1989 г. е Главен художник и Председател на художествения съвет в Комбинат за декоративно-монументални изкуства към Съюза на българските художници.
1990 – 1999 е Директор и Управител на Арт-център ЕООД към СБХ.
Като творец се изявява в областта на декоративно-монументалните изкуства – стенопис, мозайка, сграфито, пластики, витражи. Автор на десетки монументални произведения в региона и страната. Участва в множество регионални и национални изложби и пленери в страната и чужбина. Член е на Съюза на българските художници, секция "Стенни и монументални изкуства" от 1979 г.
"Неговата ярка личност и мащабно творчество остават завинаги в сърцата ни! Поклон и благодарност! Съболезнования към семейството и близките!", пишат колегите му от АМТИИ.