Д-р Росица Попова: Строител ми завзе имота в центъра на Пловдив

https://www.24chasa.bg/region/article/9610658 www.24chasa.bg
Д-р Росица Попова

- Как е възможно да се посяга на чужда собственост, пита тя

- Разпоредена е проверка, каза кметът на район “Централен”

Известният семеен лекар д-р Росица Попова от месеци води битка със строителна фирма. Пуснала е жалби до РДНСК, община Пловдив и район "Централен".

Твърди, че "Косистрой" ЕООД, която гради жилищна кооперация на мястото на бившата дискотека “Папараци”, е завзела 1/3 от имота й. Той е с обща площ 236 кв. м и се намира в съседство до строежа.
"Косистрой" е същата фирма, при чиито изкопни дейности на ул. "Ниш" в Пловдив миналото лято се срути стена от къщата на семейство Будакови. Строителят осигури жилище на пострадалите.

При д-р Попова случаят е друг. Тя твърди, че са навлезли в имота й без нейно разрешение.

"Как е възможно да се посяга на частна собственост? Никой не ме е питал", недоумява лекарката.

"Няма такова нещо. Не сме влизали в имота й. Нека го докаже с документи", настоява Иван Христозов, управител на "Косистрой" ЕООД. (Виж неговата позиция по-долу)
Д-р Попова е
категорична,
че част от нейния
терен е присвоен

Тя разказа, че навремето там се е намирала наследствената къща на покойния й съпруг. Домът обаче е бил разрушен при чирпанското земетресение през 1928 г. На негово място вдигнали кирпичена къща.
"Плащаме данъците за нея. Дори живееше човек там, за да я пази. Преди 3 г. обаче изгоря. Като наследници получихме разрешение да строим на това място", описа д-р Попова.

По думите й нещата се осуетили от започнатия градеж на "Косистрой" в съседство. "Еверест - 2000" ЕООД с управител Димитър Янев е възложил на строителната фирма "Косистрой" да вдигне многофамилна жилищна сграда. И мястото вече е оградено и подготвено. Намира се в съседство до Малката базилика на Филипопол.
"Попитах ги защо са влезли в имота ми. Те отговориха, че моето място било предвидено за зелена площ, а близката ул. "Плиска" щяла да се разширява. Такова нещо аз не знам", учудена е д-р Росица Попова.
Още по-озадачена е, че 2 седмици не получавала отговор от сезираните институции.

"Фактически ние позволихме на "Косистрой" да вдигне сграда на калкан на стената на къщата ни и да се опре на нея. Но не и да влиза в нашия терен", обясни д-р Попова. Тя смята, че намерението на възложителя и изпълнителя било да постави нея и съседите й, с които възнамеряват също да строят там, пред свършен факт.

Кметът на "Централен" Георги Стаменов потвърди, че са получили жалбата на лекарката и е разпоредена проверка.
"Има надзорна фирма. Нейните специалисти
ще направят
геодезическо
обследване
на обекта,
за да се установи истината, и ще предоставят резултатите на районната администрация. Засега и двете страни твърдят, че са прави. Но проверката ще установи истината", твърди той. И даде уверения, че проблемът ще бъде решен.

Опонентите: Не сме я ощетили с нищо, тормози ни

На обекта били извършени множество ревизии, които не са установили нарушения

Д-р Попова и хората, с които тя ще строи, просто ни тормозят. Така отговори Иван Христозов от "Косистрой" на обвиненията на лекарката.
"Нека тя и другите, които са с нея, да наемат геодезист, който да направи заснемане, за да видят, че не сме ги ощетили с нищо. Струва не повече от 300-350 лева обследването. Става много бързо - в рамките на един ден. Трябваше даже да са го направили, за да се изясни истината. Аз съм онкоболен и тези проблеми ми идват в повече", заяви Димитър Янев, собственик на терена, където беше дискотека "Папараци".

Според Христозов на обекта са извършени множество проверки, които не са установили нарушения.
"Всичко е изрядно при нас. Как си представяте в центъра на Пловдив някой да започне строеж и да навлезе в чужд имот", пита той. Христозов и Янев се заканиха да съдят опонентите си за пропуснати ползи.