Майка и дъщеря се самоубиха заедно, като скочиха от седмия етаж

https://www.24chasa.bg/region/article/9626201 www.24chasa.bg
От най-десния прозорец на седмия етаж полетяли телата на двете жени при фаталния им скок. СНИМКИ: Ваньо Стоилов

Двете живеели в крайна бедност и затворено в Стара Загора

Майка и дъщеря се самоубиха заедно, като скочиха от жилището си на седмия етаж в блок на улица "Мусала" в Стара Загора. Трагедията се разиграла малко след 12,30 часа в четвъртък. Две осемгодишни деца, които играели наоколо, разказват, че първо паднало тялото на майката, а миг след това върху нея се стоварила и дъщерята.

Майката и дъщерята живеели в мизерия. Двете скочили от прозореца вляво, който и днес беше отворен.
Майката и дъщерята живеели в мизерия. Двете скочили от прозореца вляво, който и днес беше отворен.

Двете жени издъхнали намясто. По случая е образувано досъдебно производство за склоняване към самоубийство, но на този етап разследващите нямат улики за извършено насилие над мъртвите.

Пенка и Велина горели вестници в кюмбе тип
Пенка и Велина горели вестници в кюмбе тип "циганска любов", за да се стоплят през зимата.

Пенка Христова, на 63 години, и дъщеря й Велина, на 45 години, живеели крайно бедно в гарсониера във вход Б на панелен блок на улица "Мусала" 22. Възрастната жена била почти сляпа, дъщеря й била в ролята на нейн асистент. Затова и доходите им били малки - пенсията по болест на майката и асистенската заплата на дъщерята.

Майката и дъщерята живеели мизерно, вместо на легло, двете спели върху дървена врата.
Майката и дъщерята живеели мизерно, вместо на легло, двете спели върху дървена врата.

Съседи разказват, че Пенка, която била от село Средец, отдавна била разведена. Имала и друга дъщеря, но тя останала да живее при бившия й съпруг.

Навремето жената продавала билети на автогарата, но започнала да ослепява. С дъщеря си живеели затворено, почти не контактували със съседите си и не се оплаквали. Правели дълги разходки по улицата почти всеки ден, без да разговарят с хората. Специалисти ги определят като психически обременени, но двете жени били кротки и не създавали проблеми в блока. Между двете нямало караници и крясъци, само вечер, неясно защо, чукали много по пода.

Майката и дъщерята не се оплаквали от положението си, не търсели и помощ от съседите си. Все пак хората знаели, че двете имат проблеми и ги оставили да плащат по-малко от останалите във входа за асансьор и чистачка.

Във фаталния ден жените оставили личните си карти и малко пари в найлонови торбички, след което скочили от прозореца на апартамента си. Предполага се, че първо дъщерята помогнала на почти сляпата си майка да се качи на прозореца и да скочи, след което веднага я последвала, без да се колебае.

Решението им вероятно било обмислено предварително. Повиканите по сигнал полицаи разбили вратата на жилището, за да влязат вътре. Те и поканените поемни лица останали удивени от мизерията, на която се натъкнали в гарсониерата. Стените били оставени на панел, макар по тях да личали следи от някогашни тапети. На повечето места не личала и балатумът на пода. Жените имали много малко мебели и спели върху дървена врата вместо на легло, завивали се със скъсана черга. В печка тип "циганска любов" горели вестници, за да се стоплят. Наоколо се търкаляли празни буркани от консерви и компоти, в щайга имало хляб.

В деня на трагедията в гарсониерата имало ток, но двете жени дължали на енергото към 200 лева, според съседи. Те казаха, че имало дни, в които Пенка и Велина нарочно изключвали бушоните, за да не харчат електричество и да не го плащат.