Петя Михалевска: Младите хора са акцент в програмата на БСП

https://www.24chasa.bg/novini/article/9655926 www.24chasa.bg

Евродепутатът от БСП в Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова посети град Кърджали по покана на водача на листата на БСП в Кърджали Петя Михалевска.

Денят започна с онлайн дискусия с младите хора на Кърджали. В разговора се откроиха четири основни проблема – високите нива на корупция в страната, неизползваният икономически, географски и природен потенциал на областта, социалната среда и отсъствието на цифровизация и иновации в бизнеса и в държавната администрация. Особено внимание се обърна на липсата на ключови за развитието на икономиката в региона инфраструктурни обекти като обходен път Кърджали и втори етап на ГКПП Маказа.

 

Петя Михалевска подчерта, че акцент в платформата на БСП е поставен именно върху младите хора. Предвиждат се облекчаване на доходите на семейства с деца посредством семейно подоходно облагане, безплатни детски градини и учебници. Като представител на област Кърджали, тя ще настоява за европейско финансиране на важните инфраструктурни обекти за региона с цел привличане на национални и чуждестранни инвестиции, развитие на икономиката и връщане на младите хора, за които е важно да имат сигурна работа, организирана инфраструктура и ясни правила.

Цветелина Пенкова отбеляза, че Европейският съюз е предвидил финансиране от 12 милиарда за развитие на зелена икономика, цифровизация, технология и иновации, които ще бъдат отпуснати на страната при наличието добри проекти. За съжаление обаче, представеният от българското правителство план за Възстановяване и устойчивост най-вероятно ще бъде отхвърлен от ЕС и страната ни няма да може да се възползва от тези средства не само поради нецелесъобразността плана, но и поради високия корупционен риск и липсата на върховенство на правото. Въпреки това тя изрази оптимизъм, подчертавайки, че географското разположение и природните дадености на област Кърджали предразполагат към развитие на зелена икономика, а допълнително финансиране от ЕС за такава ще има при наличието да добри проекти. Цветелина добави, че добрата инфраструктура ще даде старт на икономическия просперитет на региона и ще спомогне за борбата с младежката безработица.

По късно през деня Цветелина Пенкова и Петя Михалевска посетиха едно от най-големите предприятия в Кърджалийска област - заводите за хидравлични цилиндри „Кяшиф“.

Те бяха посрещнати от инж. Кяшиф Кяшиф и Сибел Кяшиф. Джебелската фирма „Кяшиф“ е една от най-големите в Източните Родопи. Организирана в три самостоятелни завода, тя е основен работодател и най-мащабния български инвеститор в региона. Компанията е специализирана в производството на хидравлични цилиндри и изнася продукцията си по целия свят. Известна е с механизиранията, роботизацията и иновациите си в производствения процес.

Заводът впечатли гостите си не само с мащабността и технологията на производство, но и с добра социална политика към работниците си.
Посещението на града приключи с разходка по улиците на Кърджали и срещи с местните жители.

 Парламентарни избори 2021. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.