Бургас вкарва обезопасени срещу КОВИД-19 електрически автобуси

https://www.24chasa.bg/region/article/9658651 www.24chasa.bg
Така ще изглеждат новите електрически автобуси на Бургас.

Новите електрически автобуси, които община Бургас пуска скоро в градския транспорт, ще имат специална екстра за опазване здравето на пътниците в тях. Предвидено е въздушните и климатични инсталации в тях да са оборудвани със специални противовирусни филтри, които ще предпазват разпространението на КОВИД-19 сред пътниците, съобщиха от кметството.

Общинският превозвач "Бургасбус" подписа договор за доставка на нови 34 електрически автобуса, от общо 56, на испанската марка Irizar. Те са 12-метрови и ще обслужват линиите на градския транспорт. Според условията в споразумението те трябва да бъдат доставени след една година. Подписването на договора за доставка на превозните средства е част от проекта на Община Бургас и „Бургасбус“ за подновяване автопарка на превозвача. С новите возила черноморският град ще има едни от най-модерните автобуси в градския транспорт, с които ще се повиши комфорта за предвижване до различни точки на града.

Превозните средства ще бъдат оборудвани с литиево-йонни батерии. Компанията производител ще осигури и 44 оперативно съвместими зарядни устройства ECI-100 от Jema Energy. Зарядните устройства имат интелигентна система за зареждане от 100 kW, която ще зарежда автомобилите за три часа, използвайки Combo 2 изход за зареждане.

Те ще включват и системи за телеметрия от Datik. Чрез тях операторите ще могат да наблюдават и управляват целия парк от електрически превозни средства по всяко време. На специален монитор ще може да се следи състоянието на всеки автобус, нивото на заряд на батерия, както и други важни параметри.

Автобусите ще са оборудвани с камери за видеонаблюдение, GPS система, която ще позволява да се следи неговото движение във всеки момент, климатична система за поддържане на температурата, рампа за хора с колички.

В салона ще има още електронни информационни табели, които ще показват спирките по маршрута. Автобусите ще разполалагат и с паникбутон за подаване на сигнал при възникване на инцидент.

Използването на градски автобуси от този тип позволява да се спестят значителни разходи за гориво, като в същото време чувствително се ограничава замърсяването на въздуха с въглеродни емисии.

"Бургасбус" има сключен и друг договор за доставка на 10 електроавтобуса. Те са 18-метрови и също са от испанския производител.

Осигуряването на новите превозни средства се осъществява по Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“. Партньори в него са Община Бургас и „Бургасбус“ ЕООД.