Постоянен арест за Петър Рачков - обвинен за наркотици и съпротива при задържане

https://www.24chasa.bg/region/article/9664952 www.24chasa.bg
Петър Рачков. Снмика:Архив

Районният съд в Средец наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Петър Рачков, обвинен в притежание на наркотици с цел разпространение и оказване на съпротива при полицейска проверка. Делото приключи преди минути.

Както 24 часа писа по-рано днес, районната прокуратура поиска най-тежката мярка за неотклонение срещу Рачков. Престъплението е осъществено на 21 март т.г. в землището на село Дебелт. Братът на популярния актьор Димитър Рачков се опитал да се измъкне от полицейска проверка, но ударил автомобил на жандармерията и изхвърлил топчета с неизвестно вещество. Експертиза по-късно доказа, че става дума за метаамфетамин.

Петър Рачков е обвинен и за това, че на посочената дата на два пъти оказал съпротива на полицейски служители, пречейки им да изпълняват служебните си задължения. При първия от случаите, не се подчинил на подаден звуков сигнал от служителите на реда.

Той не спрял управлявания от него автомобил, за да избегне проверка. Използвал заблуждаващи маневри и навлязъл в лентата за насрещно движение, с което създал предпоставка за настъпване на пътно-транспортно произшествие. Блъснал застигналия го полицейски автомобил, движейки се на заден ход, след което оказал съпротива при арест – буйствал и бутал полицейските служители с ръце.

От прокуратурата припомнят, че обвиняемият е осъществил престъпленията в изпитателния срок на присъда, постановена му за разпространение на наркотични вещества. Същевременно той е предаден на съд от Окръжна прокуратура Бургас за противозаконно държане на високорискови наркотични вещества, с цел разпространение. Разпоредителното заседание по това дело също бе днес. На него Петър Рачков отказа споразумение с прокуратурата. Той не прие и варианта да признае вина и процесът да мине по реда на съкратеното съдебно следствие, при което наказанието се редуцира с една трета.