Родилка с COVID-19 е в тежко състояние

https://www.24chasa.bg/region/article/9665972 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Родилка е настанена в COVID реанимацията на болницата за активно лечение в Добрич.

Жената постъпва в отделението миналия четвъртък. Настанена е в една от специализираните стаи, които са за пациенти с COVID-19. Поради влошаване на параклиничните й изследвания в неделя ражда по спешност. На следващия ден се появяват пристъпи на задух, пада й сатурацията, не се повлиява от кислородотерапия.

По тази причина е преведена в COVID реанимацията. В сряда около 17,30 ч. състоянието й рязко се влошава и е интубирана.

Бебето на жената, което е заченато след ин витро, е в добро състояние. За него се грижат в отделението по неонатология.

За случая на родилката съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на посещението си в Добрич в събота. Тогава той информира, че жената е почти пред термин в добро състояние е, няма опасност за живота и здравето й.

Това е първа бременност на пациентката след инвитро, сподели д-р Ивайло Петев, началник на АГ отделението. По думите му е наблюдавана извън Добрич. Жената е диагностицирана с коронавирус в началото на миналата седмица. Първо търси помощ в болницата в Добрич, но отказва хоспитализация. След като се свързва с наблюдаващия я гинеколог, се връща отново в АГ отделението, в което е приета миналия четвъртък.

В отделението започва лечението на бъдещата майка. Тя е настанена в една от специализираните стаи, които са за пациенти с COVID-19. Поради влошаване на параклиничните й изследвания се взе решение да бъде родоразрешена по спешност в неделя, обяснява д-р Петев. Състоянието й се влошава. Появяват се задух, пада й сатурацията, не се повлиява от кислородотерапия. Това налага да бъде взето решение да бъде преведена в Ковид-реанимацията и да се продължи интензивното й лечение, включени са й допълнителни медикаменти.

Началникът на АГ отделението каза, че бебето е родено в добро състояние. Това е станало малко преждевременно, защото майката е в 35-а седмица. За момченцето грижи полагат в отделението по неонатология. Д-р Петев предполага, че и PSR тестът му ще е отрицателен.

Той съобщи и за още една родилка, която е настанена в болницата с ковидпневмония. По първоначална информация състоянието ѝ се подобряваше и според лекарите нямаше да има нужда да се пристъпи към раждане. 

По-късно в четвъртък стана ясно, че и при нея се е стигнало до родоразширение и е приведена в реанимация, съобщи д-р Ивайло Петев. Той обясни, че и двете майки са приведени към ковид-реанимацията на болницата около 12 часа, след като са родили. 

За втората допълни, че е в тежко, но стабилно състояние. Тя е в реанимацията заради начина на протичане на заболяването, при който влошаването е настъпило внезапно и апри относително добри параклинични и клинични изследвания и общо състояние.