Умишлен палеж за отмъщение е сред основните версии за пожара в Стара Загора (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/9674309 www.24chasa.bg
Пожарникарите смятат, че огънят е тръгнал от кафенето, разположено в сутеренния етаж на кооперацията. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Пламъците унищожиха кафене, три апартамента над него необитаеми

Пожар, лумнал към 3,20 часа тази сутрин, унищожи кафене в сградата на пресечката между улиците "Митрополит Методий Кусев" и "Боруйград" в Стара Загора, трите апартамента над заведението са силно обгорели и необитаеми. Кухнята на жилището на третия етаж е изгоряла изцяло, а покривът над нея е разкрит. За късмет, няма пострадали хора.

Сигналът за пожара бил подаден в 3,25 часа на телефон 112. Пристигналите огнеборци трябвало да евакуират с пожарникарска стълба от третия етаж семейство с тригодишно дете, тъй като слизането по стълбището на блока било невъзможно заради гъстия дим. Те чакали помощта на терасата на апартамента си.

Кооперацията е стара, строена е вероятно през 50-те години на миналия век, но преди 5-6 години собствениците били санирали жилищата си. От пожарната проверяват качеството на стиропора, който бил вложен при санирането.

Огънят тръгнал от кафенето в сутерена, за което собственици на пострадал апартамент твърдят, че работи без тяхното съгласие, но с разрешение от общината. Били подавали и жалби там заради това, но те потъвали някъде. Чуха се и гласове от пострадали, че сега ще си търсят правата в съда.

Наемателят на помещението бил съден и осъден преди време на затвор за имотни измами, потвърдиха от полицията. Той самият казва, че нямал врагове и не бил получавал заплахи, но разследващите работят по основна версия умишлен палеж за отмъщение. Мъжът казва, че нямал проблеми и с живеещите наоколо, с изключение на една от съседките.

Разбира се, назначената по случая пожаро-техническа експертиза ще проверява и версията за късо съединение като причина за пожара. Разследващите разчитат и на записите от охранителните камери в заведението, които били запазени. Вечерта в петък то работило до 20 часа и всичко изглеждало нормално.

Пламъците стигнали чак до третия етаж много бързо, тъй като се запалил висок бор в съседство, по който огънят се изкачил чак до тавана на сградата. Днес преди обяд пожарникари отново дойдоха на оглед на горялата сграда.

Сред най-пострадалите е апартаментът на първия етаж непосредствено над кафенето. В него живеят жени и възрастният й баща. Жената разказа, че малко след 3 часа чула силен шум и решила, че проблемът идва от инсталацията на СОТ-а, която напоследък се включвала и без повод. "Тъкмо станах да си взема тапите за уши, когато видях пламъците навън. В този момент стъклото от прозореца на хола се срина от високата температура", допълни тя. Нейният апартамент е застрахован, но това няма да й спести неприятностите след пожара.

Зам.-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова дойде днес намясто. Тя съобщи на хората, че общината може да им осигури временно подслон, а кметът Живко Тодоров ведната е разпоредил проверка за съдбата на техните жалби срещу кафенето. "Пострадалите тепърва ще решават дали ще се преместят временно в апартаментите от аварийния ни фонд или ще предпочетат да се настанят при роднини", каза още Сотирова.

Така изглежда след пожара холът в апартамента на първия етаж в кооперацията.
Така изглежда след пожара холът в апартамента на първия етаж в кооперацията. СНИМКА: Ваньо Стоилов

След пожара трите апартамента над изгорялото кафене са необитаеми.
След пожара трите апартамента над изгорялото кафене са необитаеми. СНИМКА: Ваньо Стоилов