ГЕРБ-Кърджали възразява членовете на СИК да разнасят урни и чували между РИК и общината

https://www.24chasa.bg/region/article/9676629 www.24chasa.bg

ГЕРБ-Кърджали внесе жалба и срещу кметицата на село Чифлик, влияе върху избора на хората

Областният предизборен щаб на ПП ГЕРБ - Кърджали протестира срещу наложената от общината промяна в реда за предаване на изборните книжа, според която членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат задължени да предават протоколите от гласуването на 4 април в РИК, а кутиите и чувалите с бюлетините - в общината. На практика това означава, че след приключване на вота хората от СИК ще бъдат транспортирани първо до общината, за да оставят урните, после до РИК, за да предадат протоколите, а след това отново до общината, за да върнат чувалите. Подобни маневри между двете сгради след тежък изборен ден граничат с тормоз, ще подложат хората на физическо и психическо напрежение и ще предизвикат хаос, несъвместим с очакванията и на гражданите, и на политическите централи, и на изборната администрация. От щаба на партията са изпратили жалба до РИК, ЦИК и ръководството на местната власт.

„Недопустимо е да бъдат създавани допълнителни пречки пред членовете на секционните избирателни комисии с оглед на пандемичната обстановка и риска за здравето и безопасността на хората. Грижата за членовете на СИК, а не комфорта на институциите, следва да бъде на първо място при провеждането и приключването на вот“, категорични са от ГЕРБ. От щаба настояват за бърза и адекватна реакция - да бъде възстановен досега действащият ред за предаване и съхранение на изборните книжа, а именно – цялата документация, урните и чувалите да се предават на едно място – в Дома на културата, където се помещава РИК.

Областният предизборен щаб на ГЕРБ в Кърджали внесе жалба в РИК срещу кметицата на кърджалийското село Чифлик Нефиде Иса Али, която стои пред секционната избирателна комисия, влияе върху свободната воля на гласоподавателите и упражнява натиск върху тях. Кметовете на кметства в Кърджалийско масово злоупотребяват с правомощията си на длъжностни лица и стоят пред СИК в деня на вота. От ГЕРБ настояват РИК да извърши проверка и да бъдат предприети необходимите действия по компетентност.