Активността в област Стара Загора мина 20-те процента

https://www.24chasa.bg/region/article/9676913 www.24chasa.bg
Към обяд пред доста от избирателните секции в Стара Загора се извиха опашки от желаещи да гласуват. Снимки: Ваньо Стоилов

Към 12.00 часа избирателната активност в Старозагорска област е 20,01 процента, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Най-висока, по традиция, тя е в малката община Опан - 35,85 процента, а най-ниска - в община Казанлък - 17,42 процента. За община Стара Загора тя е 19,53 на сто.

На парламентарните избори преди 4 години активността в областта, но към 13 часа, е била малко по-висока - 28,12 процента. В сравнение с тогава сега хората с право на глас в областта са с около 10 хиляди души по-малко.

Към обяд пред избирателните секции в Стара Загора се извиха и опашки. Хората, с маски на лицата и нужната дистинция, изчакваха спокойно реда си пред урните.

Сред тези, които гласуваха около обяд, бяха старозагорският митрополит Киприан и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. След като пусна бюлетината си, владиката каза: "Гласувах за благоразвитието на страната ни и доброто преуспяване на българския народ. След днешния ден очаквам по-добра и по-благословена България". Той избра да гласува по традиционния начин - с хартиена бюлетина. С хартиена бюлетина гласува и кметът Живко Тодоров, но той нямаше избор, тъй като машината за гласуване в неговата секция се повредила, когато му дошъл редът да гласува.

От РИК потвърдиха, че до момента при тях не са постъпвали жалби и сигнали за нарушения в изборния ден.

Междувременно до военните палатки, в които довечере членовете на СИК ще изчакват, за да предадат изборните си книжа, бяха монтирани и 12 химически тоалетни. В самите палатки ще има достатъчно пейки и столове за изчакващите реда си, както и машини за топли напитки, увериха от общината.

12 химически тоалетни в Стара Загора са готови да посрещнат нуждите на тези, които може би ще чакат довечера цяла нощ, за да предадат в РИК изборните си книжа.
12 химически тоалетни в Стара Загора са готови да посрещнат нуждите на тези, които може би ще чакат довечера цяла нощ, за да предадат в РИК изборните си книжа.