Католиците в Бърдарски геран отидоха първо на църква, после да гласуват

https://www.24chasa.bg/region/article/9677665 www.24chasa.bg
Снимка: Петя Мойзис-Бобойчева.

Повечето жители на врачанското католическо село Бърдарски геран в изборният ден предпочетоха първо да отидат на светата литургия за Възкресението Христово в местния храм „Свети Йосиф”, а след това да упражнят своето право на глас.

Само дни преди католическия Великден титулярният енорийски свещеник отец Койчо Димов, обслужващ вярващите в Бърдарски геран и Враца, бе повален от ковид и влезе в болница. Наложи се епархийското ръководство да осигури свещеници от Видин и столицата за тържествените служби в селото и в областния град.

В католическото село са регистрирани близо 600 избиратели, а до 16 ч. около 200 души или 30 на сто бяха гласували. Това ставаше в единствената секция, разположена в пенсионерския клуб в сградата на кметството.

Кметът на Бърдарски геран Пламен Петков смятя, че до края на изборният ден активността може да се повиши значително. Според него в много домове жителите имат гости и празнуват Великден, затова ще заделят време да идат до изборната секция след 17 ч., когато по традиция активността минава 50 на сто.